Video

Giftige stof PFOA gevonden in recreatieplas Berkendonk in Helmond

13 juli 2018 om 15:57
nl
In recreatieplas Berkendonk in Helmond is tijdens metingen door het waterschap de giftige en mogelijk kankerverwekkende stof PFOA aangetroffen. PFOA staat bekend als de gevaarlijkere voorloper van GenX. De stof werd in mei gevonden bij vervolgonderzoek naar het Helmondse bedrijf Custom Powders dat GenX en PFOA verwerkte voor het in opspraak geraakte Dordtse bedrijf Chemours.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

De concentratie PFOA in de zwemplas ligt boven de landelijke advieswaarden. Zwemmen blijft toegestaan, maar gezondheidsinstituut RIVM waarschuwt voor gezondheidsrisico's bij langdurige blootstelling.

'Geen risico, ook niet bij iedere dag zwemmen'
De gemeente Helmond liet vrijdag aan Omroep Brabant weten dat er 'geen risico is, ook niet als mensen - zowel volwassenen als kinderen - elke dag in de zomerperiode gaan zwemmen'. Dit is volgens de gemeente gebaseerd op de conclusie van het RIVM.

Het waterschap Aa en Maas zal de komende tijd vaker metingen verrichten om de situatie in de gaten te houden. Dit gebeurt in opdracht van de provincie. Tot nu toe zijn er vijf metingen gedaan.

Het RIVM geeft daarnaast aan dat het milieu in en rond de recreatieplas vooralsnog geen gevaar loopt.

Wachten op privacy instellingen...

 

Nog volop gezwommen
Vrijdagmiddag werd er nog altijd volop gezwommen. Aan het water is niks te zien. Met een zonnige 24 graden werd er door veel mensen verkoeling gezocht bij de plas. Sommigen waren op de hoogte van de stof in het water, maar zij lieten zich niet weerhouden een duik te nemen. Anderen hadden het nog niet gehoord en besluiten ter plekke om niet meer het water in te gaan.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft eerder geconstateerd dat het nauwelijks afbreekbare GenX en PFOA via afvalstromen van Chemours en Custom Powders in lucht, water en grond zijn terechtgekomen. 

Custom Powders in Helmond stopte begin dit jaar met de verwerking van GenX. Het bedrijf Chemours zei donderdag de lozing van water met GenX met 85 procent te hebben verminderd.

LEES OOK: 'Custom Powders geeft toe bron te zijn van giftige stof GenX in water'

Met de GenX-technologie worden onder meer antiaanbaklagen en hittebestendige coatings gemaakt.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.