Openbaar Ministerie blaast begin strafzaak burgemeesterslek Den Bosch af

16 juli 2018 om 22:26
nl
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het begin van de strafzaak over een lek bij de burgemeestersbenoeming van Den Bosch afgeblazen. De regiezitting die op 27 augustus was gepland, gaat niet door omdat meer tijd nodig is om op basis van het geactualiseerde dossier nieuwe afwegingen te maken.
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

Een OM-woordvoerster heeft dat maandagavond bevestigd naar aanleiding van een bericht van het Brabants Dagblad. Of het gaat om uitstel of afstel, kon ze niet zeggen.

Het Brabants Dagblad meldde vorig jaar wie tijdens de strikt vertrouwelijke procedure hadden gesolliciteerd naar de functie. De krant onthulde dat de gekozen kandidaat Jack Mikkers eigenlijk tweede keus was van de sollicitatiecommissie. De voorkeur ging uit naar Jan Hamming die toen nog burgemeester van Heusden was, maar die koos op het laatste moment voor Zaandam. 

Aangifte
Na de onthulling deed Commissaris van de Koning Wim van de Donk aangifte van lekken. Een onderzoek werd ingesteld waarbij onder meer een gesprek tussen de betrokken journalist en een verdachte werd opgenomen. De krant ontdekte dat en eiste dat de tapes werden vernietigd. Het Openbaar Ministerie ging door het stof en besloot de gesprekken niet te gebruiken. Daardoor is volgens het OM wél een heroverweging van de strafzaak nodig. 

Wel verdenkt het OM nog steeds raadslid Sjef van Creij en voormalig wethouder Jos van Son van lekken. Het vermoeden bestaat dat het raadslid als lid van de vertrouwenscommissie de namen van de kandidaten naar de toenmalig wethouder heeft doorgespeeld, die op zijn beurt de krant tipte. Van Creij en Van Son worden beiden verdacht van schending van hun ambtsgeheim.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.