Zwembad De Schelp was jarenlang onveilig: ‘Onbegrijpelijk dat er risico’s zijn genomen’ - Omroep Brabant

Zwembad De Schelp was jarenlang onveilig: ‘Onbegrijpelijk dat er risico’s zijn genomen’

18 juli 2018 om 13:21
nl
Er worden al jaren vraagtekens geplaatst bij de veiligheid van zwembad De Schelp in Bergen op Zoom. Dat blijkt uit WOB (Wet openbaarheid van bestuur)-documenten die inzicht geven in verschillende inspectierapporten. De documenten zijn opgevraagd door Louis van der Kallen, fractieleider van de Bergse Sociaal Democraten.
Geschreven door

Hij trof schokkende dingen aan, vertelt Van der Kallen in het programma Wakker! op Omroep Brabant Radio. De Schelp werd in maart gesloten nadat roestige bouten waren ontdekt in de staalconstructie. Het bad blijft nog tot de zomer van 2019 dicht, zo is de verwachting.

“In januari 2015 heb ik al gewaarschuwd voor roestvorming in het zwembad en de gevaren daarvan. Als je dan de rapporten opvraagt naar aanleiding van de plotselinge sluiting van het zwembad, dan blijkt dat de gevaren bekend waren.”

De Bergse politicus doelt daarmee op verschillende inspectierapporten van de firma Cobra, die die inspecties uitvoerde. “In zowel rapporten van 2015 als 2016 staat dat roest van stalen draadeinden, bouten en moeren moeten worden vervangen. En dat gebeurt dan gewoon niet.”

‘Aan draagconstructie niets verbeterd’
Van der Kallen kan er niet over uit dat er niets met deze waarschuwingen is gedaan. “In 1985 zijn in Zwitserland twaalf doden gevallen, omdat het dak van een zwembad instortte. Dan moet je je toch realiseren welke risico’s men loopt." "Er zijn dingen uit de inspectierapporten opgepakt, zoals de ophangelementen. Die zijn aangepakt. Maar aan de draagconstructie van het zwembad is niets verbeterd.”

Dat het gruwelijk mis kan gaan wanneer het onderhoud in zwembaden onvoldoende is, bleek ook nog enkele jaren geleden in Tilburg. In 2011 kwam in zwembad De Reeshof een baby om het leven toen twee luidsprekers van het plafond vielen, omdat de bouten waren aangetast. Sommige soorten roestvrij staal zijn niet bestand tegen chloorlucht en dat veroorzaakte het drama in Tilburg

“Onbegrijpelijk dat de tekortkomingen in zwembad De Schelp vervolgens niet zijn aangepakt”, aldus Van der Kallen. De inspecteurs schreven zelfs: ‘Als er geen geld of tijd is om alle bouten te vervangen, doe dan aanvullend onderzoek naar de bouten die er het slechtst aan toe zijn.’ Maar ook dat is niet gebeurd.”

Nieuw WOB-verzoek
Van der Kallen dient een tweede WOB-verzoek in om te kijken wat er is gebeurd bij de aanbesteding van het gebouw. “Ik heb na een gesprek met een aantal oud-wethouders het idee dat mensen uit geldgebrek toen dingen hebben gedaan die zo niet hadden gemoeten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.