Provincie ontvangt bijna 700 afkeurende reacties op plan om Nuenen bij Eindhoven te voegen

NUENEN - De provincie heeft 658 reacties ontvangen op het plan om Nuenen vanaf 2021 bij Eindhoven te voegen. Vrijwel alle reacties kwamen uit Nuenen zelf, voornamelijk van inwoners en instanties die tegen de fusie zijn. Er kwamen acht reacties uit Eindhoven en dertien uit andere gemeenten.

Betrokkenen konden tot vorige week een reactie naar de provincie sturen tegen het plan. Een woordvoerder van de provincie kon niet zeggen of het aantal reacties veel of weinig is. "We hebben weinig van dit soort zaken meegemaakt." De reacties worden de komende weken uitgebreid bestudeerd waarna de provincie zeer waarschijnlijk met een reactie komt. 

LEES OOK: Plannen van provincie voor fusie van Nuenen en Eindhoven openbaar, maar zienswijzen nog mogelijk

Referendum
Een reactie naar de provincie was niet de enige mogelijkheid voor inwoners van Nuenen om zich uit te spreken over het fusieplan. Op 10 oktober kunnen de inwoners stemmen tijdens een referendum. Op 8 november bespreekt de gemeenteraad de uitkomsten van het referendum. 

Het fusievoorstel van de provincie ligt enorm gevoelig in Nuenen. De gemeente zou volgens de provincie niet bestuurskrachtig genoeg zijn en daarom nam provinciebestuurder Anne-Marie Spierings het heft in eigen handen. Haar handelwijze was tegen het zere been van onder meer W70, dat tijdens de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij werd. 

LEES OOK: 'Dit is geen fusie, dit is een annexatie', woede om fusieplannen Nuenen tijdens informatieavond

Deel dit artikel: