Video

Drugsdealers op het terrein en geweld: Jeugdzorginstelling Lievenshove gaat dicht

24 augustus 2018 om 07:51
nl
Jongeren in jeugdzorginstelling Lievenshove in Oosterhout kunnen gemakkelijk aan drugs komen. Ondanks permanente beveiliging bleken dealers gemakkelijk in staat op het terrein te komen en drugs aan te bieden aan de kwetsbare jongeren in de instelling. Dat in combinatie met geweldsincidenten zorgt nu voor een drastisch besluit. Lievenshove gaat dicht. Voor 1 december moeten alle jongeren zijn overgeplaatst naar andere locaties. "Het is een heftig besluit dat je niet zomaar neemt."
Geschreven door

Het lijkt geen onmogelijke opgave, een terrein zodanig bewaken dat drugsdealers er geen ingang meer vinden. Toch is dat niet zo simpel, vertelt Jos van Nunen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Juzt. "Het terrein is onoverzichtelijk en daardoor lastig te beveiligen. Dan zou je er flink in moeten investeren en wordt het een gevangenis." En dat is precies wat Juzt niet wil. "Het zijn geen jongeren met een crimineel verleden, ze krijgen zorg bij ons."

Hij vervolgt: "De jongeren gaan overdag ook naar school en 's avonds naar de bioscoop. Ze hebben ook een leven buiten het terrein. "

Niet op straat
Volgens Van Nunen is het drugsprobleem niet de enige reden voor sluiting. Ook geweldsincidenten hebben bijgedragen aan de beslissing. 

De bijna vijftig jongeren komen niet op straat te staan, maar worden ondergebracht op andere locaties. Het gaat om de Krabbebossen in Rijsbergen en een locatie in Zeeland. Op de vraag of het dan echt specifiek met de locatie te maken heeft dat het probleem juist bij Lievenshove speelt, antwoordt Van Nunen: "De locatie speelt wel een grote rol. En het heeft ook te maken met hoe de buitenwereld rondom een terrein eruitziet."

Juzt denkt al langer na over meer kleinschalige opvang dan die op een 'groot residentieel terrein' als Lievenshove. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.