Video

Getergde verdachte Jos de G. van dood Nicole van den Hurk geeft geen antwoord op vragen justitie

27 augustus 2018 om 20:00
nl
Jos de G. was getergd. De man die ervan wordt verdacht dat hij in oktober 1995 Nicole van den Hurk uit Eindhoven heeft verkracht en gedood wilde geen antwoord meer geven op vragen van de advocaten-generaal. Hij toonde zich vanmorgen in de rechtbank strijdbaar. De G. vindt dat hij ten onrechte is veroordeeld voor de verkrachting van Nicole. Steeds somde hij als een mantra op hoe lang hij precies vast zit. "Het is een nachtmerrie", zei hij.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Bij het Hof in Den Bosch is de behandeling in hoger beroep aan de gang. De G. werd door de rechtbank veroordeeld tot vijf jaar cel voor het verkrachten van de 15-jarige Nicole van den Hurk in 1995. Voor haar dood werd-ie niet veroordeeld, maar justitie wil hem daarvoor ook de cel in hebben. Daarom begint dinsdag het hoger beroep tegen Jos de G. Ook Jos de G gaat in hoger beroep. Hij ontkent Nicole iets aangedaan te hebben. Hij ontkent haar dus ook verkracht te hebben. Vier dagen zijn er voor deze zaak uitgetrokken.

'Justitie voert een heksenjacht'
De G. is er van overtuigd dat justitie een heksenjacht tegen hem voert. Toen één van de advocaten-generaal een stuk aanhaalde dat eerder door de rechtbank uit het dossier was gehaald, werd de verdachte woedend. Hij beschuldigde justitie van methodes die alleen in een bananenrepubliek worden gebruikt.

De advocaat-generaal legde De G. het vuur na aan de schenen om te achterhalen hoe het nou werkt met het geheugen van de verdachte. De G. raakte daardoor getergd. "Dat heb ik al duizend keer verteld",  zei hij. Op advies van zijn advocaat Job Knoester besloot hij geen vragen van justitie te beantwoorden.

De verdwijning van Nicole van den Hurk bracht heel wat teweeg. Ze was nog maar 15 jaar toen ze in de vroege ochtend verdween. Ze was op weg naar haar bijbaantje in een supermarkt in Woensel in Eindhoven. Wekenlang was ze vermist en er kwam een grote zoekactie. Pas na zes weken werd ze gevonden, in de bossen onder een berg snoeiafval.  Dit gebeurde 23 jaar geleden in 1995.

In de jaren die volgden waren er wel eens verdachten in beeld, maar pas in 2014, bijna 20 jaar later, kwam er 'een doorbraak', zoals de politie het noemde. In Helmond werd Jos de G. opgepakt. Er waren destijds DNA-sporen gevonden op het lichaam van Nicole van den Hurk. Het ging om sperma. En met nieuwe onderzoekstechnieken kwam er een match met Jos de G. 

Wel veroordeeld voor verkrachting, niet voor doodslag
In 2016 werd Jos de G. veroordeeld tot vijf jaar cel voor verkrachting. Hij werd vrijgesproken van doodslag. Er zaten namelijk ook sporen van anderen op het lichaam van Nicole, die haar óók gedood zouden kunnen hebben. 

Deze vrijspraak leidde tot veel verdriet en hoogoplopende emoties bij de nabestaanden in de rechtszaal. Jos de G. is dus niet veroordeeld voor haar dood, maar de rechter zei twee jaar geleden wel dat de feiten en omstandigheden in sterke mate richting Jos de G. wijzen. 

Woensdag verder
Jos de G. zegt dat hij onschuldig is. De zitting gaat woensdag verder. Tijdens vier zittingsdagen moeten hogere rechters hier een oordeel over vormen. Over zes weken zal het hof uitspraak doen in deze zaak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.