Dominantie Jeffrey Herlings in MXGP ongekend: ‘Hij is van een andere planeet’

15 september 2018 om 19:25
nl
Jeffrey Herlings heeft deze zondag vijf punten nodig tijdens de Grand Prix in Assen om wereldkampioen te worden in de MXGP. De crosser uit Oploo was dit seizoen onnavolgbaar en liet zijn concurrenten keer op keer kansloos. “Het is bijzonder knap dat hij zó domineert met zo’n sterk deelnemersveld.”
Profielfoto van Job Willemse
Geschreven door
Job Willemse

Dat zegt Tim Gerth, journalist van Motorsport.com. Gerth is onder de indruk van de kracht van Herlings, waarmee hij al zijn concurrenten achter zich laat. “Als halverwege een GP de meeste crossers wat moe worden en verzwakken, blijft Herlings constant of gaat hij zelfs sneller rijden. Zijn kracht is echt ongelooflijk, maar daar heeft hij ook heel hard voor gewerkt.”

Afvallen
Herlings wilde vooral bij de start sneller zijn. Dan moet je afvallen als crosser en dat deed Herlings. Tien kilo in totaal. “Hij is heel anders gaan eten en trainen”, zegt Gerth vanaf het TT-circuit in Assen. “Dat heeft hem ontzettend geholpen bij zijn start, die nu vele malen beter is dan vorig seizoen. Hij leeft echt voor zijn sport.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Wachten op privacy instellingen...

De kwalificatieronde werd zaterdagmiddag verreden en Herlings wist die te winnen.  “De start in de MXGP is natuurlijk anders dan die in de Formule1”, zegt Gerth. “Bij de MXGP staan alle crossers op één lijn, maar als je eerste wordt, mag je als eerste een plek uitkiezen waar je wil staan bij de start. Dat is vaak een tactische beslissing.”

Bepalend moment
Hét moment waar Herlings duidelijk maakte dat er niemand, maar dan ook niemand beter is dan hij, was volgens Gerth tijdens de GP van Indonesië. De 24-jarige crosser kwam toen net terug van een sleutelbeenblessure en niemand had verwacht dat Herlings daar mee zou doen om de overwinning. “Maar daar deelde hij dé mentale tik uit aan zijn directe concurrent Antonio Cairoli, door die GP 'gewoon' te winnen. Daar liet hij echt zien dat hij van een andere planeet komt.”

Tekst gaat door onder de Instagrampost.

Wachten op privacy instellingen...

Drijfveer?
In de MXGP is het bekend dat Herlings en Cairoli niet de beste vrienden zijn, ondanks dat ze voor hetzelfde team rijden. Cairoli behaalde al negen wereldtitels, maar Gerth denkt niet dat Herlings dat aantal wereldtitels als drijfveer ziet om maar door te gaan. “Hij zal er eerder voor willen zorgen dat Cairoli niet die tiende wereldtitel binnenhaalt, want dan evenaart hij het all-time record van Stefan Everts. Dat zal hij willen voorkomen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.