Eindbaas Jeffrey Herlings pakt unieke wereldtitel motorcross: 'Droom die werkelijkheid wordt'

16 september 2018 om 16:07
nl
Op het TT-circuit in Assen heeft Jeffrey Herlings vanmiddag als eerste Nederlander aller tijden de wereldtitel in de koningsklasse van de motorsport gepakt. De WK-leider uit Oploo degradeerde de concurrentie in de eerste manche tot figuranten en kwam glansrijk als eerste over de finish.
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

“Ik weet niet wat te zeggen. Dit is een droom die werkelijkheid wordt”, stamelde de dolgelukkige Herlings (24) na afloop. 

“Dit is de Formule 1 van de motorcross. Hoger kan ik niet. Dit is echt prachtig en super. Het was mentaal veel zwaarder dan fysiek met alle pers en fans. Pas in de laatste ronde heb ik echt kunnen genieten. Ongelooflijk.”

Tweede manche
Herlings, die na de eerste omloop natuurlijk door Jan en alleman gefeliciteerd werd, ging in de tweede manche enigszins ongeconcentreerd van start. Hij kwam ten val, herstelde zich echter sterk en pakte, zoals zo vaak dit seizoen, wederom de dubbelslag. Glenn Coldenhoff uit Heesch werd knap derde. 

 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Live verslag
Herlings passeert de finish voor de laatste ronde en zwaait naar het publiek. De ereronde is begonnen. Wat een baas! Coldenhoff finisht als vijfde, Brian Bogers als zestiende. Lars van Berkel komt als nummer 26 over de streep. 

Twee rondjes nog. Herlings heeft iedereen tot en met Paulin (zevende!) op een rondje gezet. Langs de kant zijn de eerste flessen champagne al in de aanslag. 

Wachten op privacy instellingen...

Drie ronden nog voor Herlings. Wat een glansrijk optreden. Rijdt foutloos. 

Vijf minuten nog voor de man uit Brabant. Cairoli is in geen velden of wegen te bekennen en Herlings is absoluut niet van plan om van het gas te gaan.

Wachten op privacy instellingen...

Ronde 12: Herlings gaat als een raket over de gelegenheidsbaan in Assen en is seconden sneller dan Cairoli. Prachtig om te zien. Nog negen minuten te gaan. 

Wachten op privacy instellingen...

Ronde 10: Herlings laat zijn feestje niet verstieren en rijdt in deze ronde ruim twee seconden sneller dan Cairoli. Nog elf minuten en twee ronden te rijden. 

Oei. Valpartij voor Coldenhoff. Hij komt buiten de baan terecht en de man uit Heesch wordt voorbijgestreefd door Max Anstie. 

Ronde 7 inmiddels. De voorsprong van Herlings op Cairoli bedraagt ongeveer drieënhalve seconde. De leiders komen nu de eerste achterblijvers tegen. 

Wachten op privacy instellingen...

 

Dik tien minuten gereden in Assen en vooralsnog is er voor Herlings geen vuiltje aan de lucht. Coldenhoff is verwikkeld in een mooi gevecht met Anstie. Brian Bogers uit Eindhoven doet vandaag, na veel blessureleed, ook mee.

Ronde 4: nog geen showsprongen van de man uit Oploo. Hij rijdt geconcentreerd. Cairoli blijft in zijn spoor. 

Ronde 3: Herlings heeft aan het einde van de derde ronde bijna tweeënhalve seconde voorsprong op Cairoli. Hij zette ook de snelste rondetijd neer: 1.38,924.

 

Wachten op privacy instellingen...

Ronde 2: Herlings haalt, pal voor de hoofdtribune, zijn Italiaanse rivaal in en rijdt dus op kop!

Ronde 1: De eerste manche is van start! Herlings rijdt met gouden racelaarzen en letters op zijn rug. Cairoli op kop, Herlings op ongeveer anderhalve seconde. Glenn Coldenhoff uit Heesch rijdt knap op plek drie.

De tekst gaat verder onder de tweets.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Zestiende genoeg
Herlings heeft in de eerste manche aan een plek bij de eerste zestien (!) al genoeg om de titel te pakken. Zijn rivalen, met teamgenoot Antonio Cairoli voorop, zullen er weinig hoop uit kunnen putten. Herlings won dit seizoen namelijk vijftien van de zeventien GP’s en eindigde als tweede in de overige races.  

“Ik heb dit seizoen laten zien dat ik de beste was en nog steeds ben”, zegt Herlings. “Het wereldkampioenschap zou de kers op de taart zijn, maar er kan nog altijd veel fout gaan. De komende dagen heb ik nog wat trainingen en ik moet ervoor zorgen dat ik de eerste manche veilig doorkom.”

Tegenslag
De motorcrosser wil in Assen laten zien wat hij kan, maar het kampioenschap binnenhalen staat op plek één. "We moeten de punten pakken die nodig zijn. Ik heb dit seizoen al veel veldslagen gewonnen, nu wordt het tijd om de oorlog te winnen." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.