Video

Wat gebeurde er precies op het spoor in Oss? Een overzicht

20 september 2018 om 16:47
nl
De oorzaak van het spoordrama in Oss is nog niet duidelijk. Wat we tot nu toe wel weten, zetten we op een rij,
Profielfoto van Ronnie Vermonden
Geschreven door
Ronnie Vermonden

08.20 uur
Een ernstig ongeluk op de bewaakte spoorwegovergang nabij station Oss-West. De sprinter van Den Bosch naar Nijmegen is op een bakfiets gebotst. Volgens de eerste berichten zijn er minimaal een aantal zwaargewonden gevallen.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

09.00 uur
Rond negen uur komt het nieuws waar iedereen stil van wordt. Er blijken vier doden te zijn gevallen bij het ongeluk en het gaat om jonge kinderen. Een ander kind is zwaargewond geraakt, net als een volwassen vrouw.

10.00 uur
Langzaam wordt duidelijk wat een gruwelijk drama zich heeft voltrokken. Een leidster van kinderopvang Okido is met de bakfiets vol kinderen op de spoorwegovergang terechtgekomen. De oorzaak is onduidelijk. Getuigen zeggen dat zij nog iets zou hebben geroepen over een mankement aan de bakfiets, maar dit wordt nog onderzocht.

10.30 uur
Direct worden er allerlei onderzoeken opgestart. Onder andere de Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een onderzoek in. Ook de NS en ProRail gaan de zaak bekijken. Zo zal de NS de beelden bekijken die door de frontcam zijn gemaakt. Die camera zit voor op de trein.

11.00 uur
We spreken Kenney. Hij heeft de botsing gezien en vertelt wat er in de minuten daarna gebeurde.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

11.20 uur
Het nieuws bereikt ook de koninklijke familie. Koningin Máxima is diep geraakt. Ook premier Mark Rutte laat weten aangeslagen te zijn door het nieuws.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

12.00 uur
De kinderen zaten in een zogenoemde Stint, een elektrische bakfiets. De directeur van het bedrijf stond op het punt een vliegtuig in te stappen, toen hij het nieuws vernam. Hij twijfelde geen moment en zette koers naar Oss.

12.45 uur
Kinderopvangcentra nemen het zekere voor het onzekere. Er zijn organisaties die de Stint in de ban doen, andere centra gaan hun personeel meer trainingen geven.

13.00 uur
De gemeente Oss organiseert een persconferentie. Daarin wordt duidelijk dat meerdere kinderen uit één gezin betrokken waren bij het spoordrama. Twee kinderen zijn overleden, één ligt zwaargewond in het ziekenhuis. 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

14.00 uur
Iedereen staat stil bij deze vreselijke ramp. ‘Mijn moederhart huilt’, schrijft iemand op social media.

15.00 uur
Basisschool De Korenaer is getroffen door het ongeluk. De leidster van de opvang wilde een aantal leerlingen afzetten op de school. Daarom houdt de basisschool een bijeenkomst voor ouders van alle kinderen die er op school zitten. De school gaat vrijdag wel open.

16.00 uur
De spoorwegovergang gaat weer open en de treinen rijden weer bij Oss-West.

16.45 uur
De leeftijden van de betrokkenen worden bekend gemaakt. De vier dodelijke slachtoffers zijn vier, vier, zes en acht jaar. Het kind dat zwaargewond raakte is elf jaar. De begeleidster is 32 jaar. Zij komt uit Heesch, alle kinderen uit Oss.

18.00 uur
Er komen veel herdenkingen deze week in Oss. Bij sportclubs, bij kerken en moskeeën. 

19.30 uur
Een indrukwekkende herdenking vlakbij de spoorwegovergang. Een zee aan mensen laat massa's bosjes bloemen achter.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.