Video

Mysterie rond 70 jaar oude tekening opgelost: dorp op tekening is Middelbeers

23 oktober 2018 om 20:29
nl
Na een zoektocht door Brabant is dinsdag het mysterie rond de zeventig jaar oude tekening van schilder Jan Meine Jansen eindelijk opgelost. Het dorp in puin dat op de tekening te zien is, is Middelbeers. Verslaggever Jan Peels ging samen met de eigenaresse van de tekening, Patricia Bolderheij, op zoek om het raadsel op te lossen. De zoon van de schilder kon bevestigen dat de kerk die op de tekening staat, de kerk in Middelbeers is.
Geschreven door

Patricia’s vader kreeg de tekening van de maker, kunstenaar Jan Meine Jansen, als bedankje omdat hij zijn auto mocht lenen. Dit was vlak na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens zijn rit zag Jansen het ongeschonden beeld met daarachter een verwoest Brabants dorp en hij tekende het tafereel.

Schenken aan burgemeester
Patricia's moeder heeft de tekening al die jaren bewaard. Het was haar wens om de tekening te schenken aan de burgemeester van het betreffende dorp. Zelf is ze is hier niet meer aan toegekomen. Ze overleed vorig jaar. De 73-jarige Patricia wilde daarom samen met haar zus en broers de wens alsnog te vervullen.

Jarenlang zocht Patricia naar het Brabantse dorp dat op de oude tekening staat. Op het kunstwerk is  een kruisbeeld te zien met daarachter een dorp in puin tijdens de oorlog. Nu eindelijk duidelijk is om welk dorp het gaat, zal Patricia binnenkort de tekening overhandigen aan Judith Keijzers-Verschelling, de burgemeester van Oirschot waar Middelbeers onder valt.

Bekijk de video en lees daarna verder.Ruim honderd reacties
Op de redactie kwamen de afgelopen dagen tientallen mails en meer dan honderd Facebookreacties met tips over het dorp dat op de tekening te zien zou zijn. Vooral Oirschot, Berlicum en Raamsdonk werden vaak genoemd.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Wachten op privacy instellingen...

Of mensen sloegen duidelijk aan op het kruisbeeld maar niet op de achtergrond, of juist andersom. Zo herkende Erik Bullens uit Oirschot duidelijk de Sint-Petrusbasiliek. "En links ervan zie ik het oude raadhuis staan." Dat andere inwoners van Oirschot juist het boterkerkje uit het dorp herkenden, maakte het weer ingewikkelder.

Bekijk de video en lees daarna verder.


Wachten op privacy instellingen...


'Bij het kruisbeeld rechtsaf'
Mensen uit de omgeving van Raamsdonk herkenden het beeld eveneens. "Als mensen naar de weg vragen, leggen we de route vaak uit met hulp van het beeld", zei mevrouw Vervuren. "Bij het kruisbeeld rechtsaf, zeggen we dan."

Verslaggever Jan Peels trok de tips na en ging dinsdag samen met Patricia op pad naar de dorpen die werden getipt. Ze bezochten Oirschot en Berlicum, maar daar bleek de kunstenaar toch niet te hebben gestaan om zijn tekening te maken.

 

Wachten op privacy instellingen...

Bekijk hieronder hoe de zoektocht dinsdag van start ging. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.