'Moet geen Fort Oranje worden', politie gaat preventief fouilleren bij vakantiepark Droomgaard - Omroep Brabant
Video

'Moet geen Fort Oranje worden', politie gaat preventief fouilleren bij vakantiepark Droomgaard

25 oktober 2018 om 13:23
nl
De politie gaat vanaf nu preventief fouilleren op en rond Oostappen vakantiepark Droomgaard in Kaatsheuvel. Burgemeester Hanne van Aart van de gemeente Loon op Zand maakt zich ernstig zorgen over de situatie bij het park en heeft het gebied aangewezen als een zogeheten veiligheidsrisicogebied. Tot 1 maart 2019 mag de politie fouilleren, ook als er geen concrete verdenking is.
Geschreven door

Op het vakantiepark zijn officieel 200 chalets bewoond door arbeidsmigranten, maar er is ook een groot gedeelte voor gewone recreanten. "De migranten mogen er ook legaal wonen, maar dan wel vier migranten per chalet. Het gaat nu vaak om meer chalets en meer bewoners per chalet", zegt de burgemeester. Omwonenden van het park maken zich dan ook zorgen over het grote aantal arbeidsmigranten. "Ze klagen over geluidsoverlast en hebben last van de overbewoning op het park."

Bekijk hier een overzicht met incidenten op Droomgaard de afgelopen jaren

Wachten op privacy instellingen...

Angst
Een ander groot probleem is de angstcultuur op het park. "Er zitten rotte appels tussen die er de scepter zwaaien. Andere migranten zijn bang voor die personen", vertelt Van Aart. Bewoners van de camping zouden daarom als het donker is de straat niet meer op durven. "Om dit probleem aan te pakken moeten we weten wie die mensen precies zijn."

Dagelijks politie
"Het aantal incidenten op Droomgaard is de laatste tijd flink toegenomen. De politie komt bijna dagelijks op Droomgaard", aldus de burgemeester. Vanaf donderdag hebben agenten dus de mogelijkheid om preventief te fouilleren. “Deze maatregel zorgt dat we de regie behouden in onze gemeente.”

Een vergelijking met camping Fort Oranje, dat uiteindelijk na jaren van problemen werd overgenomen door de gemeente Zundert en ontruimd, zou je kunnen maken. Toch wil de burgemeester daar nu nog niets van weten. "Ik wil voorkomen dat dit een soort Fort Oranje wordt. Ik wil dat we over een jaar terugkijken en zeggen: dit wás geen Fort Oranje en het zal ook geen Fort Oranje worden", zegt de burgemeester. 

Ook fouilleren bij toeristen
Het gaat om een groot veiligheidsrisicogebied waar de politie mag fouilleren. Het gebied loopt van de Van Haestrechtstraat tot aan de Waalwijksebaan en van de Duinlaan tot aan de Horst. Ook toeristen die vanuit de Loonse en Drunense Duinen in het veiligheidsrisicogebied komen, kunnen worden gefouilleerd. "Dat gebeurt wel op een vriendelijke manier. Niet met de handen tegen de muur", aldus de burgemeester.

 

 

 

Het vakantiepark is de afgelopen jaren het terrein geweest van veel ellende en criminaliteit. Zo was er onder andere verboden wapen- en drugsbezit. En in 2016 stak een boze Pool een agente met een mes in haar gezicht

Problemen met illegalen
"We hebben contact gehad met de gemeente en dit is een noodzakelijke oplossing", vindt Jos Mennen, directielid van de Oostappen Groep, waar Droomgaard onder valt. "We hebben veel problemen met illegalen die het park op komen en inbreken in chalets en toiletgebouwen. Zij hebben er niets te zoeken en ze zorgen voor veel overlast." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.