Video

Q-koorts eiste al 95 levens: 'En er komen nog steeds chronische patiënten bij'

3 november 2018 om 09:39
nl
Aan Q-koorts blijken inmiddels 95 mensen te zijn overleden. Dit aantal is op te maken uit de bijgestelde Nationale Chronische Q-koorts Database. Twee jaar geleden was er nog sprake van 74 sterfgevallen door Q-koorts.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Q-koorts brak in 2007 uit bij een geitenboerderij in Herpen. Naar schatting zijn 45.000 mensen besmet geraakt door de bacterie die Q-koorts veroorzaakt. Tijdens de uitbraak ontwikkelde een aantal besmette personen chronische Q-koorts, die ook later problemen kan opleveren. Vaatwanden en hartkleppen kunnen geïnfecteerd raken. Dat kan complicaties zoals hartfalen of een gescheurde grote lichaamsslagader met zich meebrengen.

'Veel mensen denken dat het voorbij is'
In 2016 bleek dat er sinds het begin van de uitbraak 65 patiënten waren overleden aan chronische Q-koorts. Met de negen patiënten die overleden waren aan acute Q-koorts kwam het totale aantal overledenen toen dus op 74 uit, 21 minder dan nu.

"Veel mensen denken dat de Q-koorts nu wel voorbij is. Als je mij in 2010 had gevraagd of ik dacht dat er in 2018 nog mensen zouden overlijden aan Q-koorts, was mijn antwoord nee geweest. Maar er komen nog steeds chronische Q-koortspatiënten bij en er overlijden nog steeds mensen aan", vertelt internist-infectioloog Chantal Bleeker, van het bij de database betrokken Radboudumc.

Bekijk de video en lees daarna verder.

Melkgeiten en -schapen
Q-koorts is een infectieziekte die van dieren als melkgeiten en -schapen op mensen kan overgaan. Q-koorts is niet van mens op mens overdraagbaar. 

De gegevens van patiënten met chronische Q-koorts worden bijgehouden in genoemde database van het UMC Utrecht, het Radboudumc en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

'Geen grip op dit dossier'
Q-uestion, de stichting voor mensen met Q-koorts, doet een 'zeer dringend beroep' op de regering om maatregelen te nemen. "Het nieuws is dramatisch en nauwelijks te bevatten voor nabestaanden en vrienden van de slachtoffers. Dit toont opnieuw aan dat de Q-koorts niet over is, zoals velen - ook artsen, politici en bestuurders - beweren. Het toont ook aan dat de regering sinds 2005 geen grip heeft op dit dossier."

De stichting spreekt van 'de grootste humanitaire ramp die zich deze eeuw in Nederland heeft voorgedaan' en wijst erop dat 'een adequate screening van risicogroepen noodzakelijk is om te voorkomen dat nog meer mensen zullen overlijden. "Die screening is vooral van belang bij mensen die in een regio wonen met veel Q-koortspatiënten die een zwakke afweer hebben of tot de risicogroep van mensen met hart- en vaatziekten behoren." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!