Video

Metingen naar elektromagnetische velden gestart bij spoorwegovergang in Oss

14 november 2018 om 11:39
nl
Bij de spoorwegovergang bij het station van Oss is woensdagochtend gestart met de metingen naar elektromagnetische velden. Er wordt gekeken of deze velden invloed kunnen hebben op het besturingssysteem van een Stint.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door
Wachten op privacy instellingen...

Op 20 september kwamen bij een ongeval met een Stint op een spoorwegovergang in Oss vier kinderen om het leven. Een kind en de bestuurster raakten zwaargewond. Het tragische ongeval dompelde Oss in diepe rouw.

Volgens Frank Wassenaar van de de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wordt er veel onderzoek gedaan: "We willen vooral weten wat voor elektromagnetische velden er rond een spoorwegovergang zijn. Dat kan zijn van de treinen, de beveiligingssystemen van de treinen, de bovenleiding en ook de overweg-installatie. We gaan heel precies meten waar en hoe sterk die velden precies zijn."

Dat er elektromagnetische velden rond een overweg zijn, is al bekend. Onderzocht wordt of die straling ook de besturing van de Stint kan beïnvloeden. Dat onderzoek gebeurt bij TNO aan de hand van de gegevens die bij het spoor verzameld zijn. Tijdens het onderzoek de komende dagen wordt niet met een Stint bij het spoor gereden, er wordt alleen gemeten volgens Frank Wassenaar.

Van de weg
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) besloot uit voorzorg de Stint van de weg te halen. Sinds 1 oktober mag het wagentje niet meer de openbare weg op. Vooral voor veel kinderdagverblijven, maar ook distributiebedrijven is het van de weg halen van de 3.500 Stints in Nederland een enorme strop. Donderdag bespreekt het ministerie met de branche van de kinderdagverblijven of er hulp kan worden geboden.

Dagenlang onderzoek
Na het doen van proefmetingen op woensdag bij station Oss wordt de apparatuur verplaatst naar de Braakstraat. Bij die spoorwegovergang wordt vanaf donderdag vijf tot zes dagen gemeten. Het onderzoek wordt gedaan door de firma Dekra Rail, die twee speciale antennes pal naast het spoor heeft geplaatst. Die zijn weer gekoppeld aan laptops die allerlei gegevens verzamelen.

De metingen vinden plaats in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT en het Agentschap Telecom). Het onderzoek in Oss levert geen hinder op voor het treinverkeer. De onderzoeksresultaten worden naar verwachting aan het eind van dit jaar of begin volgend jaar bekend gemaakt.

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.