Renée van Laarhoven debuteert in Oranje-hockeyteam met zege op Japan

17 november 2018 om 13:31
Met een zwaarbevochten zege zijn de Nederlandse hockeysters zaterdagochtend begonnen aan de 23e en laatste editie van het prestigieuze toernooi om de Champions Trophy in Changzhou.
Profielfoto van Peter de Bekker

De zesvoudig kampioen, die in China zeker niet op volle sterkte is neergestreken, versloeg Japan na een 1-0 achterstand met 3-1. Debutante Marijn Veen scoorde tweemaal voor Oranje, Maria Verschoor trof eenmaal doel.

De ploeg van bondscoach Alyson Annan speelt zondag tegen Argentinië. De titelhouder verloor in de eerste wedstrijd met 2-1 van Australië.

Verjongd Oranje
Van de succesvolle WK-selectie van Oranje ontbreken spelbepalende spelers zoals Lidewij Welten uit Den Bosch, haar plaatsgenoot en aanvoerster Carlien Dirkse van den Heuvel en Kelly Jonker vanwege blessures.

Het verjongde Oranje, met naast Veen ook de Tilburgse Renée van Laarhoven als debutante, had het vanaf het begin lastig tegen Japan. Het spel was slordig en miste tempo en creativiteit.

Met een gelukje
In het derde kwart - met goalie Anne Veenendaal voor HC Den Bosch-doelvrouw Josine Koning - lukte het Japan op voorsprong te komen Shihori Oikawa - speelster van het Eindhovense Oranje-Rood - was trefzeker uit een strafcorner.

Daarna werd Oranje wat sterker, maar Caia van Maasakker (strafcorner) en Margot Zuidhof (schietkans) konden de gelijkmaker niet scoren. Met een gelukje lukte dit Veen in de 44e minuut van dichtbij wel (1-1). In de laatste vier minuten van de wedstrijd strafte Nederland ook nog twee verdedigingsfouten van het vermoeide Japan af, waardoor duur puntverlies werd voorkomen.