Marco Kroon werd ontvoerd, mishandeld en verkracht in Afghanistan

22 november 2018 om 00:09
nl
Marco Kroon is in 2007 tijdens zijn ontvoering in Afghanistan ook verkracht. Dat maakte de drager van de Militaire Willems-Orde woensdagavond bekend in het tv-programma Pauw.
Geschreven door

Kroon kwam eerder dit jaar in opspraak vanwege een verzwegen geweldincident, waarbij hij een man doodde in Afghanistan. Kroon zou eerder door de man zijn ontvoerd. Hij heeft nu een boek geschreven over wat er volgens hem in Afghanistan is gebeurd in 2007. Met Kroongetuige wil de militair uit Schijndel alsnog rapport uitbrengen. In een uitgebreid interview met de Telegraaf vertelde hij woensdagochtend al een deel van zijn verhaal.

Verkracht
De majoor zegt dat hij eerder door de man gevangen was genomen, mishandeld en ‘ernstig vernederd’. In Pauw vertelde Kroon woensdagavond dat hij werd verkracht. "Ik kreeg een zak over mijn kop en ik werd afgevoerd. Naar een kamer, waar ik mijn kleren moest uitdoen. Daar sta je dan als commando, niet zeker wetend of je dit gaat overleven."

"Later werd ik op een tafel gegooid, geschopt en geslagen. Ik werd vastgebonden en op m’n buik gelegd. Dan gebeurt er iets als man waar je niet op zit te wachten. Ik wilde weerstand geven, maar ik wist, dan krijg je zoveel lichamelijke schade. Moest ik me overgeven of vechten? Pas later kwam ik weer bij mijn positieven toen ik bij een muur stond. Dat stuk daartussen, dat ben ik kwijt", aldus een geëmotioneerde Kroon. Zijn vrouw weet ook pas sinds kort van de verkrachting, zo bekende hij tegenover Jeroen Pauw.

Toen Kroon zijn ontvoerder later steeds vaker in de buurt van de uitvalbasis van de commando’s zag, besloot hij dat de man moest worden gearresteerd.

'Wat heb ik gedaan?'
“Hij herkende me en wilde zijn kalasjnikov tegen zijn schouder zetten. Ik voelde grind en stof opspatten, pakte mijn pistool. Hij bleef een voorwaartse beweging maken; daarom ging ik door met schieten tot mijn pistool leeg was. Meteen erna dacht ik: ’Fuck, wat heb ik gedaan?’”, vertelt hij aan de krant.

De man droeg een mapje bij zich met daarin foto's van eerdere slachtoffers. Ze waren genomen op de tafel waar Kroon eerder zelf was vastgebonden. "Mannen, vrouwen, kinderen, allemaal gedood."

Kroon verbrandde de spullen van de man die hij doodde. Ook wiste de militair andere sporen, zodat zijn collega’s er niet achter zouden komen wat hij had gedaan, zo zei hij in het interview aan de De Telegraaf.

LEES OOK: ‘Commando’s teruggehaald uit missiegebied na verklaring Marco Kroon'

De militair besloot het geheim te houden voor zijn werkgever, Defensie. Kroon zegt dat dit een steeds zwaardere last werd en dat hij zelfs overwoog het leger te verlaten. Hij opende een kroeg en werd zijn eigen beste klant. “Wat ik had meegemaakt, kon ik alleen met drank verdringen. Ik dronk zo veel. Ik leek wel een alcoholist...”

Onderzoek
Kroon deed tien jaar later uiteindelijk toch zijn verhaal bij een vertrouwenspersoon. Hij dacht dat het geen kwaad meer kon voor de missie en zijn collega’s. Maar justitie werd op de hoogte gesteld. Anders dan de militair hoopte, werd de zaak niet intern afgehandeld, maar kwam deze volop in de belangstelling.


LEES OOK: 'Marco Kroon hoeft niet weg bij Defensie, oorlogsheld aanwezig bij uitreiking nieuwe Willems-Orde'

Het Openbaar Ministerie deed onderzoek naar wat er zich zou hebben afgespeeld, maar heeft geen bewijzen kunnen vinden die uitsluiten of bevestigen dat het geweldincident heeft plaatsgevonden. Justitie is daarom in juli met het onderzoek gestopt. Minister Bijleveld van Defensie zette een maand later een streep onder de zaak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.