Video

Ongeruste burgemeester: 'Eindhoven heeft snel geld en agenten nodig, anders loopt het uit de hand'

23 november 2018 om 18:08
nl
Uitgaanspubliek, dak- en thuislozen, drugsgebruikers en dronken mensen. Ze zorgen voor steeds meer overlast in Eindhoven. De politie heeft haar handen er vol aan met de ‘gewone criminaliteit’ ernaast. Burgemeester John Jorritsma doet daarom een dringende oproep voor meer geld en agenten, anders dreigt Eindhoven volgens hem een ‘urban jungle’ te worden.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

De burgemeester kijkt naar zijn eigen gemeenteraad om meer budget vrij te maken, maar ook zeker naar Den Haag. Problemen die grote steden als Amsterdam en Rotterdam hebben, heeft hij ook. Maar hij moet het met een stuk minder geld doen.

Hoeveel geld Jorritsma heeft? Bekijk de video en lees verder.



Nu snapt Jorritsma dat hij de steden en problemen niet volledig kan gelijktrekken, maar hij ziet de druk op zijn Eindhoven steeds groter worden. “Ik maak me zorgen. Het is uit de hand aan het lopen, omdat wij steeds minder voorzieningen kunnen bieden om deze mensen te helpen.”

Onvoldoende plek nachtopvang
Er is een nachtopvang, ’t Eindje aan de Mathildelaan, maar daar staan niet voldoende bedden. “Afgelopen zondag heb ik elf mensen moeten weigeren”, vertelt Eva Quekel van de opvang. Ze geeft aan zo’n honderd plaatsen nodig te hebben. Het zijn er nu 43 en dat zijn er al een aantal extra vanwege de winter.

“Ik ken deze mensen persoonlijk. Voor mij is het dus soms ook heel emotioneel en zwaar om ze uit te leggen dat ik niemand meer kwijt kan”, legt ze uit. Ook levert het soms agressie op. “Als ik tegen een groep van vijf of zes man moet zeggen, je kunt niet naar binnen, dan zeggen die niet ‘oke, dat is goed’. Ze komen verhaal halen en als wij geen bevredigend antwoord hebben, dan leidt dat wel eens tot escalaties.”

Dak- en thuislozen die niet bij ’t Eindje terecht kunnen, creëren slaapplekken in de binnenstad. Achter een parkeergarage of bij een tunnel bijvoorbeeld. Daar liggen matrassen, maar ook blikjes bier, drugsresten en menselijke uitwerpselen.

LEES OOK: Criminelen houden zich steeds vaker schuil in dure woontorens: 'Lekker anoniem'

'Pakken eten af'
Overdag zwerven die mensen op straat, waar winkeliers en horecaondernemers met ze te maken krijgen. “Ze lopen een winkel binnen en pakken eten en drinken zonder te betalen. Maar ze gaan ook naar kleine horecazaakjes die water en koffie verkopen. Soms wordt dat afgepakt van klanten of gooien ze ermee als ze hun zin niet krijgen”, schetst wijkagent Hans van der Woert.

Dat leidt tot behoorlijk wat aangiftes en winkelverboden. Bekijk de video en lees verder.



Naast de overlastgevers krijgen de politie en gemeente steeds vaker te maken met een meer verscholen vorm van criminaliteit. ‘Foute types’ die dure appartementen en panden opkopen. “Wat je daar vindt? Onder meer wapens, criminelen en drugs. Maar het vastgoed wordt ook gebruikt om zwart geld mee wit te wassen”, vertelt de agent. 

LEES MEER: Criminelen houden zich steeds vaker schuil in dure woontorens: 'Lekker anoniem'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.