Video

Minister Grapperhaus bekijkt afvaldumpingen met boswachter: ‘Dit is een schokkende situatie’

28 november 2018 om 18:47
nl
Minister Grapperhaus verruilde woensdagmiddag zijn lakschoenen voor stevige laarzen. Hij trok met boswachter Erik de Jonge de Brabantse Wal in om met eigen ogen te zien hoeveel (drugs)afval er wordt gedumpt in het natuurgebied. 'Schokkend om dit in het echt te zien.'
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Erg lang hoefden de twee niet rond te rijden om de eerste dumping tegen te komen. Na een paar minuten stopt de auto al. "Hier is een grote dumping van een hennepkwekerij geweest", vertelt De Jonge, wijzend naar tientallen plastic bloempotten. "Dit is waanzin!", reageert de minister. Een paar honderd meter verderop komen ze weer een vuilniszak vol afval tegen.

'Steeds erger'
De minister kijkt zijn ogen uit. "Drugsafval, resten van gestolen auto's, het wordt langzamerhand steeds erger", weet Grapperhaus. "Het kan gewoon niet zo zijn dat criminelen het buitengebied als werkplaats gebruiken."

Bekijk de video en lees verder.

Noodkreet
De boswachter nodigde de minister uit na verschillende noodkreten over afvaldumpingen. Vorige week kwam de bevestiging. De Jonge had een duidelijk doel. "Ik zou veel meer handhavers willen zien. Ook wil ik graag dat de politie vaker in het buitengebied komt." Daarnaast pleit hij voor betere uitwisseling van informatie.

LEES OOK: Brabant ligt vol vuilnis en het wordt steeds gekker: koelkasten, asbest, groenafval...


De minister luisterde aandachtig, maar wil niet meteen de portemonnee trekken voor meer capaciteit. "We gaan eerst kijken of we de bestaande middelen efficiënter kunnen inzetten. Zo kunnen we de communicatie tussen boswachters en politie bijvoorbeeld verbeteren", benadrukt Grapperhaus. "Bovendien heb ik al structureel extra geld toegezegd voor de politie." Eerder werd al duidelijk dat er acht tot negen extra opsporingsambtenaren komen in de strijd tegen afval.

De Jonge kijkt tevreden terug. Hij hoopt dat de eerste stappen in de goede richting zijn gezet. "Ik heb mijn uiterste best gedaan om hem te laten beseffen waar wij mee te maken hebben. Volgens mij is dat goed gelukt. Hij was soms echt verbaasd."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.