Zware politiecontrole na incidenten in Osse wijk: 'Met deze jongeren valt niet te praten' - Omroep Brabant

Zware politiecontrole na incidenten in Osse wijk: 'Met deze jongeren valt niet te praten'

4 december 2018 om 17:33
nl
Een deel van de Osse Schadewijk is door de burgemeester van Oss vanaf woensdag aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie mensen staande mag houden, preventief kan fouilleren en voertuigen en tassen mag doorzoeken. "Ik verwacht veel ellende van jongeren waarmee niet te praten valt, zo is de laatste tijd gebleken", zegt burgemeester Wobine Buijs. De maatregel gaat in op pakjesavond.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Bewoners in de wijk zijn door een brief van burgemeester Wobine Buijs op de hoogte gebracht. De volksbuurt had in het verleden veel last van groepen hangjongeren. Die staken zwaar vuurwerk af, mishandelden een boa en verpestten evenementen als Winterland. 

Incidenten
In de brief aan de bewoners staat dat twee recente incidenten in de Schadewijk de aanleiding vormen voor deze zware maatregel. Zo was er een steekpartij aan het Cruijff Court aan de Leeuwerikstraat. En in een woning aan de Zwaluwstraat is zwaar vuurwerk naar binnen gegooid.

Volgens de burgemeester zorgen de incidenten voor onrust en een gevoel van onveiligheid onder bewoners. Door het gebied aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied kan de politie daadkrachtiger optreden tegen overlast en overtredingen, schrijft ze. Buijs is tot het besluit gekomen na overleg met de hoofdofficier van justitie en de eenheidschef van de politie.

Ouder en harder
Ook de burgemeester vindt de maatregel een serieus middel. Ze wil hiermee een duidelijk signaal afgeven. "In 2016 hadden we ook ontzettend veel last van groepjes jongeren. Nu zijn ze ouder en harder geworden, ze luisteren nergens meer naar. Er is een poort opgeblazen, er is gericht zwaar vuurwerk naar iemand gegooid die daarbij gewond raakte. Dit kan niet langer zo", zegt de burgemeester.

De maatregel gaat in vanaf woensdag en duurt tot 6 januari. "Dan geldt het alleen na schooltijd van 15.00 tot 6.00 uur. In de kerstvakantie geldt de maatregel 24 uur per dag."

Een aantal voetballende jongeren dinsdagavond bij het Cruijff Court snappen de maatregel van de burgemeester. "Normaal gesproken hangen de jongeren die dit veroorzaken hier veel. Soms schreeuwen en schelden ze heel veel naar elkaar. Ik snap dat de mensen die hier heel dichtbij wonen daar veel last van hebben."

En ook een buurtbewoonster die de hond uitlaat, vindt de controles geen probleem. "Het geeft me een gevoel van veiligheid. Maar ik heb zelf nooit overlast ervaren. De jongeren zijn altijd vriendelijk, zeggen altijd gedag."

Bijeenkomst
Voor bewoners is er donderdag 6 december een informatie bijeenkomst. Medewerkers van politie en gemeente beantwoorden dan vragen van omwonenden.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.