Een Prinses Carnaval? In Tilburg kan het straks

14 december 2018 om 08:12
nl
Het carnaval in Tilburg is nu nog een mannenbolwerk, maar daar lijkt verandering in te komen. De Carnavalsstichting Tilburg (CST) heeft besloten dat vrouwen de ruimte krijgen, ook op het podium. De huidige obstakels worden weggewerkt. Tot blijdschap van drie Tilburgse raadsleden, die hier een jaar geleden toe opriepen.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

De Carnavalsstichting Tilburg maakt de statuten en het huishoudelijk reglement zo snel mogelijk genderneutraal. Daarnaast werkt de stichting aan een balans tussen mannen en vrouwen die een 'brede afspiegeling van de stad vormt'. 

"Inmiddels heeft één enthousiaste vrouwelijke kandidaat toegezegd om in het bestuur van de Carnavalsstichting Tilburg plaats te nemen", laat een woordvoerder weten. "Met een andere vrouwelijke kandidaat wordt gesproken over toetreding. De stichting draagt de nieuwe bestuursleden in mei voor. Ook bij de verschillende commissies van de stichting wordt al jaren actief uitgekeken naar vrouwelijke voorzitters en leden, zonder daarbij een quotum leidend te laten zijn."

Louter mannen
"Ik ben hier heel blij mee", vertelt Nathalie Nijs. Zij is een van de vrouwen die zich vorig jaar inzetten voor deze verandering

"De oude statuten, die lang geleden zijn opgesteld, waren ronduit discriminerend. Het is dus goed dat dit is opgepakt. Er stond onder meer in de statuten dat de Prins en zijn gevolg - de adjudanten en de Raad van Elf- louter uit mannen moeten bestaan. Dat stond er spe-ci-fiek in! Dat is iets wat anno 2018 bizar is. Het verbaasde ons dat dit niet was gewijzigd, terwijl er vorig jaar nog dingen in het statuut waren aangepast." 

'Ik denk dat het nog wel even gaat duren'
De komst van een Prinses Carnaval lijkt door deze beslissing van de Carnavalsstichting Tilburg een stap dichterbij gekomen. "Maar ik denk dat het nog wel even gaat duren voordat er een echte cultuurverandering plaatsvindt", benadrukt Nijs. 

"Hoe de Raad van van Elf en de Prins worden benoemd is top secret. De eerste man moet opstaan die een vrouw gaat voordragen. We weten uit de geschiedenis van vrouwenemancipatie dat dit niet altijd even gemakkelijk gebeurt. Ik denk dat dit ook nu niet makkelijk zal zijn."

Voedingsbodem
Ze hoopt dat de carnavalsstichting, het bestuur en de commissies hun best gaan doen om meer vrouwen aan te trekken. "We hopen - en daar gaan we natuurlijk ook op letten - dat dit leidt tot een voedingsbodem waardoor vrouwen straks ook in aanmerking komen voor protocollaire functies."

Volgens voorzitter Freek Verhaaf van de Carnavalsstichting Tilburg vraagt dit onderwerp 'vanwege de tradities, de structuur, de verwachtingen en de rol van de huidige Raad van Elf meer tijd en vervolggesprekken'. "Stante pede een Prinses Carnaval benoemen is geen doel op zich. Maar een evenwichtigere samenstelling van onze organisatie creëert ruimte voor evolutie.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.