Ranomi Kromowidjojo sluit WK af met derde goud

16 december 2018 om 11:48
Ranomi Kromowidjojo heeft tijdens de slotdag van het WK kortebaan in het Chinese Hangzhou haar derde gouden medaille veroverd. De zwemster van het Eindhovense PSV won zondagmiddag de 50 meter vrije slag.
Profielfoto van Peter de Bekker

Kromowidjojo tikte aan na 23,19 seconden. Ze bleef landgenote Femke Heemskerk, die zilver veroverde, 48 honderdsten voor. Kromowidjojo won tijdens dit WK al eerder goud op de 100 meter vrije slag en de 50 meter vlinderslag

Ze kroonde zich al drie keer eerder tot wereldkampioene op het sprintnummer: in 2010, 2014 en 2016.

Zilver op het onderdeel estafette
De dag was al goed begonnen voor Kromowidjojo met het veroveren van een zilveren medaille met het Nederlands estafettezwemteam op de 4x50 meter vrije slag. Het Oranje-viertal finishte na een minuut en 34,55 seconden.

De Verenigde Staten won goud in een tijd van een minuut en 34,03 seconden. Het brons ging naar Australië.

Nederland verraste met de startvolgorde. Kromowidjojo en Femke Heemskerk maken normaal gesproken het karwei af, maar openden nu. Dat leverde halverwege een voorsprong op, maar Kim Busch en Valerie de Roon konden die niet vasthouden. In de series - met Maaike de Waard in de plaats van Kromowidjojo - had Nederland nog wel de snelste tijd gezwommen.

Vier keer zilver
Nederland veroverde vier jaar geleden in Doha nog goud op de 4x50 vrij.

In het Hangzhou werd er op vier estafette-onderdelen zilver veroverd: bij de vrouwen op de 4x50 en 4x100 vrij, bij de gemengde teams op de 4x50 vrij en de 4x50 wissel. De vrouwen veroverden ook nog brons op de 4x50 wissel.