Video

Rabobank keert al 7,1 miljoen euro uit aan slachtoffers van kluisjesroof

19 december 2018 om 09:17
nl
Gedupeerden van de kluisjesroof in Oudenbosch hebben tot nu toe ruim zeven miljoen euro gekregen. Daarmee is zestig procent van de slachtoffers gecompenseerd. In maart verwacht de bank dat negentig procent een schadevergoeding heeft gekregen. De verdachten blijven voorlopig in de cel zitten, tot de volgende zitting.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Een medewerkster van de bank noemde het woensdagochtend een 'hele lastige opgave' omdat nauwkeurig moet worden vastgesteld wat er in de 330 kluisjes lag aan bijvoorbeeld sieraden en wat het waard was. 

De kluisjesroof werd begin maart ontdekt in de bank in Oudenbosch. Al snel was het duidelijk dat de daders van binnenuit hulp moeten hebben gehad.

Twee verdachten in de cel
Er zijn twee verdachten gearresteerd in deze zaak: Agron K. (46) uit Roosendaal en Henri van W. (43) uit Etten Leur. Ze waren beveiligers bij EBN in Breda en hielpen de dieven door vrijdagavond 2 maart al de 330 kluisjes klaar te zetten. 24 uur later, in de nacht van zaterdag op zondag, kwamen de krakers de kluisjes leeg maken.  

De verdachten zitten sinds hun arrestatie in mei dit jaar in voorarrest en ze zaten allebei woensdag in de rechtszaal in Breda op de derde tussentijdse zitting in het proces.

Wachten op privacy instellingen...

 

Twee anderen pleegden de kraak
Er zijn zeker nog twee andere verdachten in beeld, de vermoedelijke kluiskrakers. Maar die mannen zitten in het buitenland. Hun namen zijn al een paar keer genoemd. Eén van hen is Ivan B. die in Kroatië zou zijn. En de ander heet Fatih B. die een Turkse achtergrond zou hebben. Naar verluid zijn zij oud-medewerkers van het beveiligingsbedrijf EBN in Breda. De miljoenenbuit is spoorloos. 

Het OM maakte op de zitting bekend dat uiterlijk 1 maart alle stukken in het dossier zitten en dat het proces daarna kan beginnen.  

Vrijlating gevraagd, kritiek op dossier
Advocaat Ziya Yeral vroeg om vrijlating van Agron K. omdat er geen vluchtgevaar is, hij al vijf maanden vast zit, zijn gezin hem mist, zijn hypotheek betaalt moet worden en omdat er nog geen datum is voor het proces. Hij stelde voor dat hij zijn paspoort desnoods inlevert. Agron wil zijn klusbedrijf weer opstarten. 

Advocaat Peter Schouten deed hetzelfde met grotendeels dezelfde argumenten voor Henri van W. Die is oorspronkelijk metselaar en wil weer aan de slag. Hij vindt ook dat het dossier vol aannames zit en de verdachten bij voorbaat al veroordeeld zijn door het 'wanhopige' OM dat de zaak niet rond kan krijgen. Daarom vindt hij dat het OM het recht heeft verspeeld om de mannen strafrechtelijk te vervolgen.  

OM staat achter dossier
Officier van justitie Yolanda van Setten was het oneens met de kritiek van Schouten. "Als er onjuistheden staan in het dossier, vertel dan eens welke dat zijn? Maar ik hoor ze niet", zei ze.  

De officier zei dat ze de indruk kreeg dat Schouten nu al dreigt met een wrakingsverzoek. Maar dat ontkende Schouten daarna weer door te benadrukken dat hij alle vertrouwen heeft in de rechters.

De officier van justitie sprak van een 'lastig onderzoek, dat traag verloopt'. Maar ze zei dat het vluchtgevaar er nog steeds is en dat vrijlating alleen mogelijk is met een 'hele trits aan voorwaarden' zoals bijvoorbeeld een borgsom, streng elektronisch toezicht en een meldplicht.  

De rechtbank bepaalde dat er nog steeds vluchtgevaar is omdat de (spoorloze) buit groter lijkt dan eerder werd aangenomen. Bovendien zijn er volgens de rechters te weinig waarborgen om iemand thuis met een enkelband, heel goed in de gaten te houden. Daarom weegt het maatschappelijk belang hier zwaarder dan het persoonlijke belang, oordeelde de rechtbank.  

Rechters gaan zelf kijken, er komt geen sneeuwkanon
Advocaat Ziya Yeral vroeg om een schouw. Dat is een bezoek van de rechtbank met de officier van justitie, de advocaten en de verdachten op de 'plaats delict'. Dat vond de rechtbank een goed idee. 

Een sneeuwkanon, om ook het weer te reconstrueren zoals tijdens de roof, gaat niet door. In de bank komt ook een kleine rechtszitting maar die zal niet openbaar zijn. 

Bank nog druk met teruggeven geld, sieraden en munten
Rond de zitting maakte ook de Rabobank nog wat details bekend over de schadeafwikkeling. Er zijn 2000 gesprekken gevoerd over de schade. Het grootste deel van de uitgekeerde 7,1 miljoen euro is een vergoeding voor vermist geld. 

Van de 5000 voorwerpen/objecten die achterbleven na de kraak, zoals sieraden en munten, zijn er 2000 intussen teruggeven aan de eigenaars. Een notaris zag daarop toe. Wat het proces bemoeilijkt is dat sieraden op elkaar lijken en dus niet duidelijk is van wie het is. De bank merkt dat het een 'emotioneel proces' en wil het daarom zo zorgvuldig mogelijk afhandelen, meldt een woordvoerder. 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.