Video

Opruimen megadrugslab gaat nog dagen duren, duizenden liters grondstoffen uit kelder gehaald

20 december 2018 om 16:40
nl
Het lijkt er steeds meer op dat het drugslab dat in de Vincent van Goghstraat Rijen werd ontdekt deze week, het grootste van Brabant is dit jaar. Er blijven maar enorme hoeveelheden liters aan grondstoffen en veel spullen voor de productie van amfetamine naar buiten komen. Een van de verdachten is een man die eerder veroordeeld is voor een moord in Chaam.
Geschreven door

Het speedlab, dat midden in een woonwijk ligt, zat in verschillende gebouwen en in kelders op het terrein van de voormalige leerlooierij. In een van de gebouwen werd gesleuteld aan auto's en de politie zoekt uit of dat een dekmantel was. Naast die garage werd amfetamine-olie gemaakt. Het gebruiksklare eindproduct werd dus niet gemaakt op de locatie.

De politie ontdekte het lab dinsdag. Later bleek pas hoe groot het eigenlijk was. "We kwamen een luik tegen en ondergronds was er nog een enorme opslag en veel drugsafval", zegt een politiewoordvoerder. "Het is een van de grootste drugslab van het jaar in Brabant."

Wachten op privacy instellingen...

Donderdag waren specialisten druk bezig met de ontmanteling en werd alles naar buiten gebracht: ketels, slangen, gasflessen, jerrycans en vooral heel veel tonnen met duizenden liters aan onbekende chemische stoffen. Die moeten een voor een bemonsterd worden om zeker te weten wat er in zit. Soms kwam er bij het openen van de deksel een damp vanaf en daarom dragen de specialisten gasmaskers.  

De politiewoordvoerder legt uit dat het lab levensgevaarlijk was. "Alles stond dicht bij elkaar. Als het omvalt en er ontstaat een chemische reactie, dan krijg je een brand en misschien een ontploffing. Met huizen op 50 meter afstand, was het erg gevaarlijk." 

Nog dagen bezig
De politie verwacht nog dagen bezig te zijn met de ontmanteling. Er staan op dit moment twee vrachtwagentrailers klaar om de spullen af te voeren.

De twee verdachten zijn een vader en een zoon en werden opgepakt. Het pand werd gesloten door de gemeente.

Wachten op privacy instellingen...

Moord
Een van de verdachten is Freddy T. Die werd eerder veroordeeld voor de maïsmoord in Chaam in 2006. Freddy T. kreeg een lange gevangenisstraf opgelegd voor het ombrengen van de Belgische Marita Schoenmakers (51). T., in 2006 barman in een kroeg in Turnhout, gaf haar een lift naar Nederland. Er ontstond ruzie en hij doodde haar door haar keel door te snijden.

Hij deed dat nadat hij haar eerst had achtergelaten in een maïsveld in Chaam. Hij kwam terug met een mes en pleegde zijn daad.

Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.