Kritiek op nazi-kunst in Design Museum Den Bosch, 'Er zijn al genoeg musea met nazi-spullen'

DEN BOSCH - De Bond van Antifascisten en Federatief Joods Nederland willen dat een expositie over nazi-Duitsland in het Design Museum in Den Bosch in september niet doorgaat. De AFVN en de Federatief Joods Nederland willen met de burgemeester van Den Bosch in gesprek. Via hem willen ze de tentoonstelling tegenhouden.

Arthur Graaff van de AFVN-bond vraagt zich af of museumdirecteur Timo de Rijk gek is geworden. In het Design Museum zal een tentoonstelling komen over kunst in nazi-Duitsland en De Rijk vindt het belangrijk dat dit aandacht krijgt.

Graaff snapt hier helemaal niets van. “Er is een overvloed aan nazi-spullen beschikbaar. Er is een gigantisch oorlogsmuseum in Overloon waar je ook deze spullen kunt zien. Deze worden op een goede manier getoond. Ik zie geen noodzaak voor nog meer musea met nazi-spullen.”

Lees ook: Nazi-kunst vanaf september te zien in Design Museum in Den Bosch

Nabestaanden
Graaff vindt dat het belangrijk is dat je bij oorlogszaken duidelijk aangeeft wat goed of fout is. “Design laat mooie dingen zien. Als je dan design in zo’n museum gaat bekijken, ga je het bewonderen. Dat is niet goed!” Graaff maakt dit bezwaar niet alleen voor zichzelf. “We maken bezwaar namens de mensen die de oorlog hebben meegemaakt.”

Meer over dit onderwerp:
DESIGN MUSEUM DEN BOSCH TENTOONSTELLINGEN