Bergenaren de cel in voor verstoppen drugs onder de trein

28 december 2018 om 13:14
nl
De drie mannen die sporttassen met cocaïne onder een trein verstopten op station Lage Zwaluwe, moeten vijftig maanden de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank in Breda vrijdag bepaald.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Volgens de rechtbank wisten de drie, Mohammed (31) Bilal (29) en zijn broer Nasser (25), dat ze ruim 24 kilo drugs in de sporttassen vervoerden. 

Maar er is onvoldoende bewijs dat het drietal zich schuldig heeft gemaakt aan de feitelijke export want volgens de rechtbank staat niet vast dat de drugs ook naar het buitenland moesten. De goederentrein zou namelijk nog een tussenstop maken in Venlo. Daar kon nog iemand de tassen onder de trein vandaan plukken. Het OM is het daar niet mee eens en vindt dat de drugs naar Milaan gingen. Ze eiste daarom eerder vijf jaar cel.

Het drietal werd vorig jaar mei opgepakt tijdens een actie van de politie die al een tijd het idee had dat er duistere dingen gebeurden op het NS-station. 

Verhaal over 'Koen'
De verdachten vertelden tijdens de rechtszaak dat ze in Breda het verzoek hadden gekregen van ene 'Koen' om de tassen onder een goederentrein te verstoppen. In de tassen zou geld zitten, naar eigen zeggen. Ze zouden er zelf ook wat mee verdienen. Dat verhaal van die onbekend gebleven 'Koen' vond de rechtbank niet echt geloofwaardig. 

Volgens de politie plaatsen ze ook een peilbaken - een zender, red. - , vermoedelijk voor de 'klant' in Milaan. Dat achtte de rechtbank ook niet bewezen want net als de tassen kon ook dat baken er in Venlo nog vanaf worden gehaald.  

Niet meteen de cel in
De drie veroordeelden waren niet tijdens de uitspraak aanwezig. Ook hun advocaten ontbraken, waarom is onbekend. 

De rechtbank heeft bepaald dat ze niet meteen de cel in moeten en dat ze een eventueel hoger beroep in vrijheid mogen afwachten.

Link met grotere cokezaak en nog meer Bergenaren
Een van de drie ‘treinsmokkelaars’ Mohammed B. is verdachte in een nog grotere drugszaak, die speelde in de buurt van Den Haag. De Bergenaar zou deel hebben uitgemaakt van een team criminelen. Ze wilden afgelopen voorjaar in ‘s-Gravezande een lading van ruim 500 kilo cocaïne onderscheppen, desnoods met geweld.  

De gewelddadige overval mislukte omdat de politie de groep stiekem volgde en ingreep. Een zevental verdachten is gepakt. Mohammed B. (31) was een van hen en geldt sindsdien als verdachte. Politie en justitie hebben nog vier andere mannen uit Bergen op Zoom in beeld. Ze worden niet beschouwd als topfiguren in de onderwereld maar als ‘uithalers’, zoals ze worden genoemd.  Deze zaak is nog in onderzoek en de inhoudelijke rechtszaak is nog niet gepland.                                                                        

   

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.