Video

'Het is één grote massahysterie', angst voor gele hesjes groeit onder vrachtwagenchauffeurs

15 januari 2019 om 09:21
nl
De angst voor de 'gele hesjes' groeit onder Brabantse vrachtwagenchauffeurs. Afgelopen weekend ging het nog flink mis. Toen werd een gele hesjes-betoger doodgereden tussen Maastricht en Luik. De gele hesjes blokkeren op verschillende plekken in België en Frankrijk de weg. En dat is geen pretje voor truckers die hen moeten passeren. 'Het zijn complete idioten.'
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Eén van de bedrijven die de Franse grens over moet, is Dogmeat uit Ossendrecht. Een vrouwelijke chauffeur heeft bij de grens twee heftige incidenten meegemaakt. 

'Dertig mongolen om auto'
"Er kwamen dertig van die mongolen om haar auto heen staan", vertelt haar baas, Henk Versluijs. "Nou dan heb je het als vrouw zijnde erg benauwd. Het zijn complete idioten. Het is natuurlijk één grote massahysterie." 

Volgens Versluijs is de vrouw enorm geschrokken. "Ze was heel erg bang. De betogers wilden de deur van haar cabine opentrekken. Toen heeft ze de politie gebeld en die hebben haar toen ontzet. Ze was echt dolblij toen de politie kwam."

In de gaten houden
Toch hebben niet alle transportbedrijven last van de betogers. "Ja, we zijn weleens langs ze gereden, maar dan blokkeerden ze de weg niet", reageert een woordvoerder van een Breda's transportbedrijf. "Het speelt zich ook vooral af in de weekenden, als onze chauffeurs vrij zijn. Als wij in de gaten krijgen dat het ergens is adviseren we ze om te rijden om ergens anders de grens over te gaan. We hebben nauw contact met een transportorganisatie die alles in de gaten houdt."

De man denkt dat het allemaal incidenten zijn. "Het is wel echt bedrijfsafhankelijk. Als je vaak op die routes rijdt, is het misschien anders." Ook de chauffeurs van transportbedrijf Jan de Rijk uit Roosendaal hebben geen last van de betogers. "Wij ondervinden geen hinder", aldus directeur Sebstiaan Scholte.

Vertraging kost geld
"Wat er van het weekend gebeurd is, is natuurlijk heel heftig. Je wilt nooit dat er zoiets gebeurd", reageert Mirjam van Kennis Transport& Logistics bij Hazeldonk. "Natuurlijk hebben wij er ook last van. Ze staan overal in Frankrijk, daar ontkom je niet aan. Zolang je doet wat zij willen, namelijk het verkeer stilzetten, kom je niet echt in vervelende situaties terecht."

Tot nu toe zijn er gelukkig geen vervelende incidenten voorgevallen bij de chauffeurs van Kennis Transport& Logistics. "Maar het is voor een chauffeur natuurlijk nooit fijn om ergens stil te gaan staan. Vertraging kost altijd geld, kan je op niemand verhalen."

Geel hesje voor het raam
"De extra uren die ze maken, dat kost mij gewoon tien salarissen", aldus directeur Tobias Kennis. Om incidenten te voorkomen, wordt de chauffeurs gevraagd om zich solidair op te stellen. "Ze hebben allemaal een geel hesje bij zich, die leggen ze voor het raam. Daarmee geven ze aan dat ze solidair zijn met die mensen."

Storm in een glas water
“Het is een storm in een glas water”, vindt Arie van Rijn, algemeen directeur van Van Caem Transporten in Waalwijk. “We houden de site van de Belgische overheid in de gaten, maar die acties komen spontaan op en gaan ook snel weer weg. Het is hetzelfde als met de files in Nederland. Je probeert om te rijden als ze er staan.”

'Wij gaan de grens niet meer over'
Voorlopig blijven de vrachtwagens van Dogmeat uit de buurt van de Franse grens. "Ik ga mijn Franse klanten mailen dat ze het bij een Belgische klant uit de buurt mogen ophalen", aldus Henk Versluijs. "Want wij komen de grens niet meer over. Dat gaan we écht niet meer doen."

Los van de veiligheid van de chauffeur, is Versluijs ook bang voor mogelijk schade. "Ik heb er geen zin dat ze deuken in mijn auto slaan. Daar ben ik me niet voor kapot aan het werken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.