'Tilburgse wietmanager krijgt geen eerlijk proces'

15 januari 2019 om 11:56
nl
De Tilburgse wietmanager Alain S. die uitgebreid met de politie praatte, moet vrijuit gaan. Want het OM heeft hem valse beloftes gedaan in ruil voor informatie. Dat zegt zijn advocate.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Mariëlle van Essen vindt dat Alain S. een oneerlijk proces heeft. Ze zei dat tijdens haar pleidooi in de extra beveiligde zittingzaal op Schiphol. 

"Het is veel te gevaarlijk om hem in de gevangenis te zetten, zei ze. "Of hij moet op een onmenselijke manier in een isoleercel zitten. 

Het proces is niet in Breda omdat Alain in een getuigenbeschermingsprogramma zit.  Hij wil niet gezien worden. Hij zit in een speciale afgeschermde ruimte. 

Tegen de Tilburger (49) is maandag drie jaar geëist vanwege deelname aan een criminele organisatie, witwassen en hennephandel. Opmerkelijk was dat de officier van justitie daarbij opmerkte dat de rechtbank goed moet nadenken over het effect van een celstraf, vanwege de bijzondere situatie waarin Alain zit. 

In 2012 S. deed hij zijn verhaal bij de politie omdat hem een nieuwe start en identiteit in het buitenland was toegezegd. 

De officier van justitie zei maandag dat er geen deal was en dat Alain ook geen kroongetuige was. "Dus we moeten al zijn verklaringen geloven, maar als hij praat over een deal is dat onzin?", vroeg Van Essen de rechters. Volgens Van Essen heeft het OM talloze "wettelijke voorschriften geschonden''.

Haar pleidooi duurde de hele dag. De komende weken komen nog een tiental verdachten voor de rechtbank Zeeland-West-Brabant. De uitspraak is op 28 maart. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.