Video

Pechvogels en subtoppers: de hoogte- en dieptepunten van de Dakar Rally

18 januari 2019 om 07:30
nl
De Dakar Rally zit erop. In D'n Dakar van Ronald en Twan blikken onze verslaggevers nog één keer terug op de zwaarste rally ter wereld. Wat is ze bijgebleven?
Profielfoto van Twan Spierts
Geschreven door
Twan SpiertsOnze hoogtepunten
Er zijn genoeg mooie dingen gebeurd in Deze Dakar Rally. Hier werden we blij van.


  • Drie Brabantse debutanten staan er bij de motorrijders aan de start van de Dakar Rally. Slechts één haalt er de finish, maar alle drie maken ze indruk. Wesley Pittens laat zien dat hij potentie heeft om mee te doen met de (sub)top. En Paul Spierings finisht zijn eerste Dakar als 27e. Ook een prima prestatie.

  • Na een dramatische eerste week zit het in etappe 7 eindelijk een keer goed mee voor Gerard de Rooy. Hij wint veel tijd op zijn Russische concurrenten. Plots is het geloof terug. Kan het nog, de Dakar Rally winnen?

  • Het Firemen Dakar-team is maar half Brabants, maar zeker een vermelding waard. Met zeer beperkt budget en zeer beperkte middelen staan ze donderdagavond toch maar mooi op het finishpodium in Lima. Vraag niet hoe (112 uur straftijd en met een zwaar gehavende truck). Maar ze hebben het gehaald.

  • Veertien jaar geleden deed Herwin Hopmans voor het eerst mee aan de Dakar Rally. Toen viel hij uit. Het heeft heel lang geduurd, maar dit jaar doet de sympathieke coureur uit Langenboom weer mee. En nu lukt het wel. Bij de finish beseft hij het nog niet echt, maar hij heeft de Dakar Rally uitgereden.

  • We gaven deze Dakar Rally een kijkje achter de schermen bij Team de Rooy. Los van het sportieve aspect, blijkt dat een team vol superaardige mensen. Alle coureurs, monteurs en andere teamleden: dankjewel dat we jullie van zo dichtbij mochten volgen!

Onze dieptepunten

Dieptepunten zijn er natuurlijk ook. Iedere Dakar Rally kent pechvogels. Natuurlijk, iedere uitvaller is een dieptepunt. Maar een paar willen we er uitlichten:


  • Janus van Kasteren valt voor het tweede jaar op rij uit vlak voor het eind van de rally. In etappe 9 begeeft z'n motor het in de duinen. Het zal ons benieuwen of hij volgend jaar nog in een Renault-truck aan de start zal staan.

  • Debutant Mark Tielemans staat op het punt om het kistklassement te gaan winnen. Maar aan het eind van de negende etappe maakt hij een harde val. Hij rijdt de proef uit en rijdt ook nog naar het bivak. Maar als daar een dokter erbij komt blijkt het meteen foute boel: 10 gebroken ribben, een gebroken heup en vocht tussen z'n longen en ribben. Een trieste aftocht voor Tielemans. Hij wordt met de helikopter naar een ziekenhuis in Lima gebracht.

  • Woensdag 9 januari is een rampdag voor de Brabanders bij de auto's en trucks. Gerard de Rooy verliest veel tijd omdat z'n teamgenoot Villagra hem niet wil helpen én daarna z'n stuur kapot gaat. Ook zijn teamgenoten Ton van Genugten en Maurik van den Heuvel verliezen veel tijd, net als autocoureur Erik van Loon. Dromen van topklasseringen vervliegen binnen een paar uur.


Check voor alles over de Dakar Rally onze themapagina: omroepbrabant.nl/dakar.App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.