'Met ducttape en tiewraps kom je een heel eind', Firemen halen de eindstreep van bizarre Dakar Rally

LIMA - De truck is gehavend, maar het Firemen Dakar Team bereikte heelhuids de finish in Lima. Ondanks een klapband en meerdere keren omslaan onderweg. "Maar het is gelukt en dat voelt echt machtig." Met dank aan de 'brandweerspirit'.

"Het is een bizarre rally geweest", blikt navigator Raph van den Elshout uit Zevenbergen terug. "Het ging fantastisch, zeker de eerste week. Over de tweede week mogen we ook niet klagen, maar de laatste drie dagen hebben we echt een bak ellende gehad. Niet normaal."

'De truck is er niet van bekomen'
Monteur Arjan Otjens, die dit jaar nieuw was in het team - dat de harten veroverde met het weggeven van een bluswagen en twintig brandweerpakken aan collega's in Lima - knikt. 

"Er is nogal wat misgegaan. De jongens hebben hard met de racetruck gereden. De koplampen hebben we iedere dag wel moeten oplappen, we hebben een klapband gehad terwijl we met 120 kilometer per uur reden en doordat we omsloegen zitten er wat deuken in de deuren. De ombouw van de truck was helemaal kapot. Op een gegeven moment hebben ze 's ochtends in de duinen moeten slapen. Toen moest de truck in twee uur tijd worden opgelapt. Dan krijg je echt de brandweerspirit, zeg maar. Maar het is gelukt en dat voelt echt machtig. Als je dan 's ochtends vroeg weer wegrijdt, met kippenvel op je armen... daar doe je het voor", vertelt Van den Elshout.

"Op een dag zijn we zelfs twee keer op onze zijkant gegaan. Eenmaal rolden we drie keer om. Daar is de truck niet van bekomen, maar wij mankeerden gelukkig niets. We konden de truck rechtzetten met behulp van een paar andere teams. Een klein beetje sleutelen en weer verder. En nu staan we in Lima."

Brandweermateriaal
De brandweerman uit Zevenbergen wijst op de deur van de truck. "Helemaal kapot. Die ging niet meer open. Gelukkig hadden we brandweermateriaal bij ons. Zo konden we dit een beetje oplossen. Aan de andere kant hebben we met ducttape alles bij elkaar geplakt." Lachend: "Met tiewraps en ducttape kom je een heel eind."

LEES OOK: Met een snowboard achter de Dakar-truck door de woestijn: 'Tijd voor een lolletje'

Meer over dit onderwerp:
DAKAR RALLY FIREMEN DAKAR TEAM