Geert vindt mortiergranaat, EOD laat explosief meteen ontploffen

21 januari 2019 om 14:30
Omroep Brabant
Geert van den Brand vond maandagochtend een mortiergranaat tijdens zijn werk. (Foto: Geert van den Brand/Edwin Vossen)
Omroep Brabant
Foto: Geert van den Brand
1/2 Geert van den Brand vond maandagochtend een mortiergranaat tijdens zijn werk. (Foto: Geert van den Brand/Edwin Vossen)
Geert van den Brand was maandagochtend met zijn metaaldetector aan het speuren naar metalen voorwerpen op het voormalige terrein van de Tilburgse voetbalclub RKTVV, toen opeens het het apparaat begon te piepen. Hij bleek op een oude mortier uit de Tweede Wereldoorlog te zijn gestuit.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door
Robert te Veele

"Ik dacht eerst dan het een mollenklem was, maar het gras was netjes over het object heen gegroeid. Ik vond het dan ook raar dat de metaaldetector afging", vertelt Geert van den Brand.

Tekst gaat verder onder de foto.

 

Geschrokken
Hij begon te graven en stuitte op iets hards. "Ik kwam vleugeltjes tegen van een mortier. Daar schrok ik wel een beetje van, want ik dacht als dat een beetje verkeerd gaat dan verlies ik niet alleen mijn schop, maar ook mijn arm."

Hij belde de politie. Gewaarschuwde agenten hebben het explosief bekeken en de Explosieven Opsporingsdienst Defensie ingeschakeld. Die hebben de mortier maandag gecontroleerd laten ontploffen. "Het was een bijzondere dag. Ik zal er vannacht nog wel een keer aan denken."

Wachten op privacy instellingen...

 

 

 

 

 

Wachten op privacy instellingen...