'Zwaar vervuild' megadrugslab in Lage Zwaluwe moet jaar op slot

23 januari 2019 om 16:44
nl
De loods in Lage Zwaluwe waar in oktober een gigantisch drugslab werd ontdekt, gaat een jaar dicht. Dat heeft de burgemeester woensdag besloten.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Het lab aan De Zwingel was zo smerig dat de ontmanteling drie dagen duurde. Er stond zo'n 30.000 liter aan chemicaliën binnen. 'Zwaar vervuild' noemt ook de gemeente de loods, na onderzoek. Er is vermoedelijk speed (amfetamine) gemaakt. 

Onder een tuinhuis naast de loods vond de politie ook nog een wietkwekerij met 275 planten. De gemeente Drimmelen - waar Lage Zwaluwe onder valt - heeft daarom ook dat tuinhuis afgegrendeld. Drie maanden lang mag daar niemand naar binnen.

Sloop leek waarschijnlijk maar toch niet nodig
De sluiting van beide panden is woensdagochtend om 10 uur ingegaan. In de tussentijd mag er niks met het pand gedaan worden. 

Volgens de gemeente  is er de afgelopen maanden uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten op het milieu, de bodem, het water en de lucht. Ook de constructie van de loods is onderzocht. Daaruit blijkt volgens een gemeentewoordvoerder dat de loods is aangetast, maar wel veilig. Er hoeft dus niets gesloopt te worden. 

Kort na de ontdekking van het lab waren specialisten tot de conclusie gekomen dat het pand zo zwaar was aangetast dat er gesloopt moet gaan worden. Kennelijk is dat niet nodig. 

Wat er over een jaar met de loods gaat gebeuren is nog niet bekend.

In de cel
In verband met deze zaak zit de bewoner (34) van het huis (en het tuinhuis) naast de drugsloods in voorarrest. Hij was gebruiker van de loods en heeft een drugsverleden. Volgende week dient zijn eerste openbare zitting bij de rechtbank in Breda. 

De politie denkt dat er meer mensen bezig zijn geweest met drugsproductie in de loods maar alles wijst er op dat die onbekende personen nog niet zijn opgespoord.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.