Video

Rechter geeft vakbonden gelijk in ruzie met Jumbo over oude cao

24 januari 2019 om 12:34
nl
Supermarktketen Jumbo uit Veghel moet zich aan de oude cao voor de distributiecentra houden, ook als is die verlopen. Dat bepaalde de rechtbank in Den Bosch donderdag in een rechtszaak die door vakbonden FNV en CNV was aangespannen.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Volgens de rechter had Jumbo aan de vakbonden een brief moeten sturen dat het bedrijf uit de cao stapt, maar dat is niet gebeurd.

Eigen arbeidsvoorwaardenregeling

De vakbonden en Jumbo ruziën al bijna en jaar over een nieuwe cao voor de medewerkers in de distributiecentra. Het bedrijf besloot daarop een eigen arbeidsvoorwaardenregeling met de centrale ondernemingsraad af te spreken. Volgens de rechtbank is de supermarktketen vergeten om via een brief de vakbonden te melden dat ze uit de oude cao stappen.  Volgens de wet wordt een cao namelijk telkens met dezelfde periode verlengd tenzij die wordt opgezegd. Daarom kunnen bonden en werknemers zich nu nog steeds op de oude cao beroepen, ook al liep die op 1 april 2017 af.

Over de rechtsgeldigheid van de eigen arbeidsvoorwaardenregeling van Jumbo zegt de rechter niks, omdat dit tijdens de rechtszaak die in december diende ook niet is gevraagd.Schadevergoeding

Tijdens stakingsacties in april vorig jaar heeft de arbeidsinspectie in de distributiecentra gecontroleerd, waarbij er bij acht uitzendkrachten werd vastgesteld dat ze werk van stakend Jumbo-personeel hadden overgenomen. Volgens de rechter is dit in strijd met de wet. Uitzendbureau Otto moet de vakbonden daarom een schadevergoeding betalen. De hoogte van dat bedrag is nog niet bekend. De vakbonden claimden eerder een schade van een half miljoen euro.

Volgens de vakbonden zijn er veel meer uitzendkrachten ingezet. Maar daar heeft de rechtbank geen uitspraak over gedaan.

Reactie Jumbo

De Veghelse supermarktketen zegt in reactie dat het altijd de intentie heeft gehad om de bestaande cao te verlengen. "Pas later, vanwege de opstelling van de bonden, is besloten om uit te wijken naar een eigen Arbeidsvoorwaarden Regeling (AVR) met de COR. Daardoor heeft Jumbo pas op dat moment de beëindiging kenbaar kunnen maken", schrijft het bedrijf in een verklaring aan de pers.

Jumbo erkent dat de oude cao nog van toepassing is, maar zal de die alsnog rechtsgeldig opzeggen waardoor deze per 1 april 2019 ook officieel is beëindigd. Het bedrijf benadrukt verder dat de eigen arbeidsvoorwaardenregeling onverkort van kracht blijft en dat meer dan tachtig procent van de medewerkers in haar distributiecentra deze hebben ondertekend.

Gerechtigheid

FNV spreekt in een reactie over gerechtigheid voor het personeel van de distributiecentra. De bonden hopen dat Jumbo weer in gesprek wil over een nieuwe cao. Maar Jumbo benadrukt dat de eigen afspraken met het personeel voorzien in 'hogere lonen en een betere generatieregeling dan in de oude cao'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.