Video

Bouwput tijdelijk asfalteren voor carnavalsoptocht? 'Dit kost klauwen vol geld'

29 januari 2019 om 10:06
nl
De gemeente Eindhoven beslist dinsdagavond of de Vestdijk in de binnenstad tijdelijk geasfalteerd gaat worden voor 50.000 euro. Op dit moment is de straat opgebroken voor herinrichting. Het tijdelijke asfalt zou ervoor zorgen dat de carnavalsoptocht er toch overheen kan. Het plan is tegen het zere been van GroenLinks. Die partij ziet het idee niet zitten en dient er een motie tegen in.
Geschreven door

Elk jaar rijdt de Eindhovense carnavalsoptocht over de Vestdijk. Aan de carnavalsvereniging van de stad was beloofd dat de weg op tijd klaar zou zijn voor carnaval begint, maar dit doel wordt niet gehaald. Om de stoet toch niet te laten afwijken van de gebruikelijke route, wil het college van Eindhoven tijdelijk een laag asfalt over de bouwput leggen.  Het voorstel kan op veel gefronste wenkbrauwen rekenen en veel mensen vinden het totale geldverspilling.

Bekijk de video en lees verder

Bouwput
“Die optocht moet sowieso doorgaan”, begrijpt ook Sander Cuijk van GroenLinks. “Maar moet dat wel over de Vestdijk gebeuren?’, vraagt hij zich af. “Het wordt een mooie straat, maar op dit moment is het een bouwput.”

“We kunnen nu inderdaad asfalt neerleggen zodat de carnavalswagens er die paar uren toch overheen kunnen rijden. Maar die weg aanleggen kost klauwen vol geld. Dat geld kunnen we beter ergens anders voor gebruiken.“ 

Wachten op privacy instellingen...

Bovendien zorgt het aanleggen van het asfalt voor de optocht volgens Van Cuijk voor nog meer vertraging in de bouw. “Ga maar eens na, je moet de bouwput volstorten met grond. Er vervolgens asfalt op leggen. Dat moet je weer weghalen en afgraven om verder te kunnen. En dan rijd je tijdens het carnavalsfeest alsnog door een bouwput! 

Laatste optie
Ceciel van Bergeijk van de VVD in Eindhoven wil asfalteren nog niet uitsluiten. "Wij vinden 50.000 euro ook veel geld, maar als het toch de beste keuze blijkt, dan moet het maar." Haar partij vindt het van groot belang dat het culturele erfgoed, waar carnaval onder valt, beschermd wordt. "Mensen hebben, maanden aan die wagens voor de optocht gebouwd."

Bekijk de video en lees verder

Haar partij steunt de motie van GroenLinks dan ook niet. Al was het maar omdat er al naar alternatieven wordt gezocht. "Alleen die andere routes zullen ook geld kosten. We moeten dus een afweging maken." Saillant detail is dat VVD en GroenLinks beide in de coalitie zitten. Van Cuijk gelooft niet dat asfalteren een optie hoeft te zijn, maar moet toch schoorvoetend toegeven dat asfalteren een allerlaatste optie kan zijn als daarmee de optocht gered wordt.


Belofte
Eerder beloofde het college van Eindhoven de carnavalsverenigingen dat de Vestdijk op tijd af zou zijn. De verantwoordelijke wethouder van de stad wil zich aan die afspraak houden. 

 “Ik ben het ermee eens dat een afspraak verantwoordelijkheden met zich meebrengt, maar een afspraak is nooit honderd procent in beton gegoten. Soms moet je naar alternatieven zoeken en die zijn er vast. We hebben die alternatieve routes nog niet goed onderzocht. Ik hoop dat de wethouder daarmee aan de slag gaat.” Volgens Van Cuijk zou een omleiding via het 18 Septemberplein en de Emmasingel een goede optie zijn.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.