Reconstructie kluisjesroof in Rabobank Oudenbosch, verdachte aanwezig

1 februari 2019 om 19:48
nl
In Oudenbosch heeft de rechtbank vrijdagavond de plek van de geruchtmakende kluisjesroof bezocht. Ook een van de verdachten was terug op de 'plaats delict, samen met zijn advocaat en de officier van justitie.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De verdachte werd omringd door politiebeveiligers. De rechters leken vragen aan hem te stellen op de 'plaats delict' bij de Rabobank. Eerst voor de hoofdingang aan de Kade. Daarna ging het hele gezelschap via de achteringang naar binnen.  Op straat was een achttal agenten in burger aanwezig die voorbijgangers op afstand hielden. 

De rechters in deze zaak hadden de leiding tijdens de besloten bijeenkomst, de zogenoemde schouw. De advocaat van verdachte Agron K. (46), een van de ex-beveiligers, had om deze zitting op locatie gevraagd. 

Wachten op privacy instellingen...

 

Advocaat Ziya Yeral wilde graag met eigen ogen bekijken hoe het gebouw en de kluis er uit zien. De rechtbank en de andere advocaat vonden dat een prima idee. De officier van justitie zag er de meerwaarde niet van in maar was er wel bij.   

Kluis weer leeggehaald
De bank aan de Kade in Oudenbosch was zoals altijd gesloten op vrijdagavond voor klanten. Er was binnen een gedeeltelijke reconstructie. Een deel van de kluis is naar verluid leeggehaald. Met stopwatch, bij wijze van spreken. Daarmee bekeken alle partijen hoeveel tijd het kostte om de 330 kluisjes er uit te halen en leeg te maken. 
LEES OOK: Rabobank keert al 7,1 miljoen uit aan slachtoffers kluisjesroof

Bovendien bekeken alle partijen de alarmsystemen van de Rabobank. En verder hoe de verdachten elkaar mogelijk instructies konden geven, bijna een jaar geleden toen de dieven vele miljoenen buit maakten. 

Video en foto's
Op straat was het niet zichtbaar maar een speciaal team legde alle belangrijke handelingen vast, met camera's en fototoestel. Dat was alleen bedoeld voor de procespartijen, voor in het dossier. De reconstructie duurde een kleine twee uur.

Over de bijeenkomst zijn verder geen mededelingen gedaan. Pas op de volgende openbare zitting, over een maand, wordt er meer bekend. In mei is de inhoudelijke rechtszaak gepland. 

Twee verdachten spoorloos
Er zitten momenteel twee ex-beveiligers in voorarrest wegens vluchtgevaar. Twee andere verdachten zijn spoorloos en zitten vermoedelijk in het buitenland. 

Over de buit is niks bekend. Bij huiszoekingen is niets teruggevonden van de miljoenenbuit.  De bank is nog druk bezig met de gedupeerden schadeloos te stellen. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.