Activisten bekladden boerderij na stalbrand Biezenmortel, buurtbewoners houden de wacht - Omroep Brabant
Video

Activisten bekladden boerderij na stalbrand Biezenmortel, buurtbewoners houden de wacht

5 februari 2019 om 12:36
nl
Bezorgde inwoners van Biezenmortel hebben dinsdag een buurtwacht ingesteld bij de boerderij waar vrijdag 2500 varkens omkwamen bij een stalbrand. Het initiatief kwam een dag nadat activisten de boerderij midden op de dag beklad hadden met de tekst ‘burn in hell’.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

Het pand werd ook beklad met het logo van het Dierenbevrijdingsfront, een actiegroep tegen dierenleed. De buurt wil het vanwege de bekladdingen graag opnemen voor de bewoners van de boerderij en heeft daarom een buurtwacht ingesteld. Overdag wisselen ploegjes van twee mensen elkaar af bij het huis, waar een bouwkeet op de inrit staat.

Patrick van den Hurk is coördinator van de actie. “Er posten zes mensen per dag bij het huis, tussen acht uur ’s ochtends en acht uur ’s avonds. Het gaat niet alleen om mensen uit de buurt, uit het hele dorp zijn aanmeldingen”, vertelt Van den Hurk.

Wachten op privacy instellingen...

 

“We hebben nu al een uitgebreid schema opgesteld met vrijwilligers. We hebben zelfs meer aanmeldingen dan nodig is.” Na acht uur 's avonds staat er professionele bewaking bij het huis, zoals gebruikelijk is na branden van deze omvang.

Verschrikkelijk
Loco-burgemeester Carine Blom van de gemeente Haaren, waar Biezenmortel onder valt, noemt de bekladding van het huis verschrikkelijk. "Veel mensen hebben aangeboden om de boer te ondersteunen door de de wacht te houden zodat het hier rustig blijft."

Wachten op privacy instellingen...

Verder zijn er verschillende bossen bloemen bezorgd om de boer en zijn familie een hart onder de riem te steken. 

Ook de voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) heeft geen goed woord over voor de bekladdingen. "Dit treft de hele sector", zegt Linda Janssen. "De maatschappelijke druk op de varkenshouderij wordt zo groot. Dat dierenactivisme neemt zo'n grote mate aan. Voor mij gaat dat alle grenzen te buiten."

Duizenden biggen en zeugen dood

2500 biggen en zeugen kwamen vrijdag om het leven bij de grote stalbrand in Biezenmortel. Het vuur brak rond vier uur 's middags uit in een van de vier aan elkaar geschakelde stallen. De enorme rookwolken waren in de wijde omgeving te zien.

Drie van de vier stallen gingen volledig in vlammen op. In de vierde stal, die wel rookschade opliep, overleefden vijfhonderd varkens de brand. 

Er wordt geen strafrechtelijk onderzoek gedaan, omdat er volgens de politiewoordvoerder geen aanwijzingen waren dat er een strafbaar feit is gepleegd. De brand is waarschijnlijk ontstaan in de werktuigenloods

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.