Man die politieagent Martin in zijn hals stak moet 2 jaar de cel in

DEN BOSCH - De 22-jarige man die politieagent Martin van Els uit Helmond in zijn hals stak, is woensdag veroordeeld tot twee jaar cel en tbs. De agent overleefde de steekpartij maar net. Volgens de rechter had de steekwond dodelijk kunnen zijn. Er was zes jaar cel met tbs geëist.

De verdachte, een Poolse man, werd uit zijn woning gezet omdat hij zich agressief had gedragen tegen een buurvrouw van een flat aan de Kasteel-Traverse in Helmond. Toen de politie zich bij zijn deur meldde, deed hij open en stak hij Martin van Els meteen neer. 

LEES OOK: 'Ik dacht dat ik dood ging' politieman Martin werd in zijn hals gestoken

Emotionele zitting
De 22-jarige man, die psychische problemen heeft, was woensdag niet bij de rechtszitting aanwezig. Dat was hij twee weken geleden ook niet. Volgens de rechtbank heeft de man verklaard zich niets van de aanval te kunnen herinneren. Het was niet zijn bedoeling om de politieman zo aan te vallen, zo werd duidelijk tijdens de zitting. Volgens zijn advocaat was het puur toeval dat de agent slachtoffer werd. 

De rechter ging hierin mee en legde een minder zware straf op. De rechter hield ook rekening met het feit dat de dader in de stress zat omdat hij uit huis gezet ging worden. Ook vond de rechter het belangrijk dat de TBS zo snel mogelijk ging starten. 


De politieman las twee weken geleden een emotionele slachtofferverklaring voor tijdens de zitting. Zo beschreef hij de angst die zijn familie heeft doorstaan. Het herstel van de steekpartij verliep moeizaam. De agent heeft onder meer nog steeds last van zijn stem. Hij is inmiddels weer aan het werk. Woensdag was hij ook bij de uitspraak aanwezig. 

Agent Martin van Els is blij met de straf. "Ik denk dat het goed is dat deze man eerst een genezingsproces ondergaat en weer normaal de maatschappij in kan gaan." Maar de lagere straf heeft Van Els ook geraakt. "Met name het aspect dat hij niet wist dat het om een politieman ging. Dat raakte mij wel. Hoezo niet? Ik had geroepen dat ik van de politie was, ik was in uniform en stond vlak voor hem. Kennelijk was het toch onvoldoende om te kunnen zeggen dat het een actie was richting de politie."

LEES OOK: Zes jaar cel en tbs geëist, agent bijna doodgestoken in Helmond

Meer over dit onderwerp:
STEEKPARTIJEN RECHTSZAKEN HELMOND MARTIN VAN ELS