Op carnavalsmaandag racen te paard, de Metworstrennen zit de Knuimannen in het bloed

BOXMEER - Al eeuwen lang is het een traditie op carnavalsmaandag: de Metworstrennen. Voor menig vrijgezelle man in Boxmeer is het een absolute eer gehuldigd te worden met de meterslange metworst. De 12-jarige Mees is de nieuwe troef van de familie Knuiman. Opa Willy Knuiman won in 1971 de metworst en Kevin Knuiman in 2009 en 2015. "Ik droom er al van dat ik de metworst win en dat brengt me een fijn gevoel."

Boxmeer heeft de Metworstrennen te danken aan enkele jongeren die zich, volgens de overlevering, in de vijftiende eeuw van hun beste kant lieten zien. Ze zagen dat een vrouw, Freule Aleida, met haar koets onderuit was gegaan en hielpen haar overeind. 

Metworst, brood, bier en een halve varkenskop
Het 'slachtoffer' was zo onder de indruk dat ze hen hiervoor wilde belonen. Met een ellenlange metworst, een aantal broden, twee vaten bier en een halve varkenskop. Vanaf dat moment zou er elk jaar een paardenrace worden gehouden om te bepalen wie de schenking zou krijgen, zo besliste Freule Aleida . 

'Wij handhaven het recht onze vaderen', is niet voor niets het motto van de Metworstvereniging. En dus is de prijs voor degene die de wedstrijd wint ook nog steeds: metworst, brood, bier en een halve varkenskop.

Knuimannen
De familie Knuiman leverde recent drie keer de Metworstkoning en alle ogen zijn nu gericht op kleinzoon Mees. "Hij zal niet meteen de eerste keer winnen, we zijn apetrots dat Mees mee gaat doen. In de toekomst kan hij zeker een keer winnen", zegt opa Willy. 

Op deze zonnige zaterdagochtend traint hij met zijn kleinzoon in de rijbak achter zijn huis. Kevin Knuiman, de zoon van Willy, droomde als jonge jongen er al van om mee te doen aan de race. Hij wist hem zelfs twee keer te winnen. "Dat was een geweldige ervaring. Zeker als je denkt dat 280 jaar geleden mannen hier hetzelfde hebben meegemaakt", aldus Kevin.

Lekker slapen
Mees ligt er niet wakker van, sterker nog hij droomt ervan om ooit ook Metworstkoning te worden. 

Meer over dit onderwerp:
CARNAVAL METWORSTRENNEN BOXMEER