Goud voor Harrie Lavreysen op de sprint bij WK baanwielrennen

3 maart 2019 om 14:02
nl
Baanwielrenner Harrie Lavreysen uit Luyksgestel is wereldkampioen geworden op de sprint. De 21-jarige krachtpatser op de baan versloeg zondag in het Poolse Pruszkow in de strijd om het goud zijn team- en landgenoot Jeffrey Hoogland. Het is voor Lavreysen de tweede gouden medaille dit WK. Samen met onder anderen diezelfde Hoogland veroverde hij eerder goud op de teamsprint.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door


Wachten op privacy instellingen...


Lavreysen pakte twee jaar geleden bij zijn debuut op het WK in Hongkong al zilver op de sprint.  Hij vond het zondag 'superrot' om uitgerekend tegen zijn kamergenoot de finale te moeten rijden, zo zei hij tegen de NOS. Maar genade kende hij niet. "Ik voelde me zo sterk vandaag. Ik heb in geen enkele rit een fout gemaakt."

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...


Halve finales sprint

Om de finale op de sprint te bereiken, versloeg Hoogland in de halve finale de Australische titelverdediger Matthew Glaetzer (2-0). Terwijl Lavreysen in drie heats afrekende met de Pool Mateusz Rudyk. De Pool veroverde zondagmiddag het brons.

Wachten op privacy instellingen...

Shanne Braspennincx vijfde
Na de geheel Nederlandse finale op de teamsprint bij de mannen, kwam Shanne Braspennincx in de baan voor de finale op de keirin. Het lukte haar niet een medaille te pakken. De baanwielrenster uit Strijbeek moest genoegen nemen met een vijfde plek.


Braspennincx was in 2015 al eens tweede. Op de piste in Polen was ze na een beuk van de Australische McCulloch meteen kansloos. "Dan raak je uit balans en ben je het haasje", vertelde ze bij de NOS. "Het is wel fijn dat ik weer de finale haal, maar ik bleef ook te veel bovenin hangen. Het blijft een ingewikkeld spelletje."

Zeer succesvol WK

Geen tweede Brabantse plak deze zondag, maar Nederland komt met het goud van Lavreysen op een totaal van zes gouden medailles tijdens dit WK. De recordscore van vorig jaar in Apeldoorn (vijfmaal goud) wordt daarmee overtroffen. Net als in Apeldoorn won Nederland het landenklassement.

Wachten op privacy instellingen...


De laatste Nederlandse wereldkampioen sprint was Theo Bos die in 2007 zijn laatste van drie titels veroverde op het koningsnummer.

Wachten op privacy instellingen...App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.