Marco Kroon kan Militaire Willems-Orde kwijtraken na carnavalsincident

12 april 2019 om 15:19
nl
Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van minstens een jaar of oneervol ontslag uit een openbaar ambt. Als Marco Kroon dit overkomt, dan raakt de Bosschenaar zijn Militaire Willems-Orde kwijt. Kroon wordt mogelijk gestraft omdat het Openbaar Ministerie hem beschuldigt van schennis van de eerbaarheid, belediging en eenvoudige mishandeling. "Maar ik voorzie niet dat hij die kwijt gaat raken", zegt Bas Martens, advocaat in militair strafrecht.
Geschreven door

Kroon ontving de Militaire Willems-Orde tien jaar geleden. Het is de oudste en hoogste ridderorde die ons land kent. De Bosschenaar kreeg dit huldeblijk voor moedig optreden en leidinggeven als officier bij vuurgevechten in Afghanistan.

Twee redenen voor inleveren orde
Volgens de Wet op de Militaire Willems-Orde kan deze onderscheiding om twee redenen komen te vervallen. Dat is het geval wanneer de drager ervan onherroepelijk is veroordeeld tot een celstraf van ten minste een jaar. Ook bij een oneervol ontslag uit een openbaar ambt of beroep moet de orde worden ingeleverd. Het minister van Defensie heeft hem al geschorst vanwege de rechtszaak die Kroon wacht.

Marco Kroon wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd omdat hij met carnaval onder meer een agent een kopstoot zou hebben gegeven. De kans dat hij daar een celstraf van meer dan een jaar voor krijgt, is nihil. "Voorlopig wordt dat gezien als eenvoudige mishandeling, de laagste kwalificatie. Dat zal worden afgedaan met boete of een kleine taakstraf", denkt Martens.

Schikking of rechtszaak?
Al is er ook een kans dat het volgens hem helemaal niet tot een rechtszaak komt. "Dit zijn kwesties waar het OM ook met een schikking kan komen", zegt de advocaat. Dat gebeurt vaker bij dit soort zaken. Dan wordt er een bedrag afgesproken wat de verdachte betaalt en daarmee is de zaak dan afgedaan en komt het dus niet meer voor de rechter.

Ook minister Ank Bijleveld van Defensie zegt dat de zaak van nu geen gevolgen heeft voor de Militaire Willems-Orde van Kroon. "De heldendaden staan op geen enkele manier ter discussie", zegt Bijleveld. Wel spreekt ze van 'ernstige aantijgingen' .

Eerder veroordeeld
De vraag is of Kroon zijn onderscheiding wíl houden, mocht het tot een lagere veroordeling komen. Tijdens zijn proces omtrent het vermeende drugs- en wapenbezit, jaren geleden, zei Kroon dat hij zijn Willems-Orde in zou leveren, mocht het tot een straf komen. Hij werd toen vrijgesproken van drugsbezit. Voor het bezit van een stroomstootwapen kreeg hij een boete van 750 euro maar hij leverde zijn Willems-Orde niet in.

In opspraak
Kroon kwam de afgelopen jaren meermaals in opspraak. Vorig jaar zou hij staatsgeheimen hebben prijsgegeven in zijn biografie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.