'Goede hoop op verplaatsen troeteleik in berm A58 bij Ulvenhout'

19 maart 2019 om 08:11
nl
Directeur Peter Derksen van Stichting Nationale Boomfeestdag is positief gestemd over het onderzoek dat momenteel loopt om de troeteleik in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout te verplaatsen. Dat zei hij dinsdagochtend in een interview met Omroep Brabant. Er wordt gekeken of de boom een plaats kan krijgen op een andere locatie naast de snelweg, 500 meter verderop. SBNL Natuurfonds en Stichting Nationale Boomfeestdag willen daarom weer in gesprek met minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

De iconische eik in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout staat op de nominatie om in 2020 gekapt te worden, vanwege de verbreding van de snelweg. Aanpassingen om de eik van Anneville te behouden
zouden zo'n 3,5 miljoen euro kosten en dat geld is er niet. Boomdeskundigen proberen er alles aan te doen om de kap te voorkomen.

Europese verkiezing
Dinsdagavond wordt bekend of de 180 jaar oude boom gewonnen heeft bij de verkiezing van de 'Mooiste boom van Europa'. Derksen verwacht niet dat de troeteleik gaat winnen. "We hebben stevige concurrentie uit het Oostblok, het lijkt het Songfestival wel", zegt hij lachend.

De boom, die eerder de landelijke titel in de wacht sleepte, loopt qua stemmen flink achter op de amandelboom in Hongarije en de abramtsevo Eik in Rusland.

Aandacht
"Maar de achterliggende gedachten is om aandacht te krijgen voor de troeteleik. Het is belangrijk dat de boom blijft leven en bij wijze van spreken nog heel veel verhalen aan kinderen kan vertellen."

Duizenden automobilisten rijden dagelijks langs de opmerkelijke boom
bij Ulvenhout, die herinnert aan wat eens de oprijlaan was van het
verderop gelegen landhuis Anneville. Toen de snelweg in 1986 werd
aangelegd, mocht de negentiende-eeuwse eik blijven staan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.