Geen gesjoemel met vingerafdrukken van doden, blijkt uit onderzoek dat DELA liet uitvoeren

EINDHOVEN - DELA heeft niet gesjoemeld met vingerafdrukken van overledenen. Dat zegt een specialistisch bureau dat onderzoek deed in opdracht van de Eindhovense uitvaartorganisatie. In november meldde het consumentenprogramma Radar dat vingerafdrukken die in sieraden worden verwerkt in sommige gevallen vervalst zijn.

"Het bureau heeft het hele proces voor het afnemen van vingerafdrukken nagelopen en gecontroleerd of de regels worden nageleefd. Ook is onderzocht of eenzelfde vingerafdruk vaker voorkomt in verschillende dossiers", zegt directeur Hans Slaman van International Security Partners (ISP). In totaal zijn volgens hem 107.000 vingerafdrukken onderzocht. "Niets wijst erop dat er eenmalig of vaker vingerafdrukken zijn vervalst."

LEES OOK: 'We wisten dit niet', directeur van DELA reageert op ophef over valse vingerafdrukken

In het radioprogramma Radar kwamen getuigen aan het woord die zeiden dat tientallen keren vingerafdrukken zijn gebruikt van medewerkers die betrokken waren bij het afleggen en verzorgen van lichamen van overledenen.

Deze verklaringen zorgden voor veel commotie onder nabestaanden. Medewerkers verklaarden hun eigen vingerafdruk te gebruiken als het bijvoorbeeld door ontbinding niet meer lukte de vingerafdruk van de overledene af te nemen.

LEES OOK: DELA draait beleid voor afname vingerafdruk terug na ruim honderd klachten van nabestaanden

Meer over dit onderwerp:
EINDHOVEN DELA VINGERAFDRUKKEN FRAUDE SIERADEN