Geen gesjoemel met vingerafdrukken van doden, blijkt uit onderzoek dat DELA liet uitvoeren

19 maart 2019 om 15:07
nl
DELA heeft niet gesjoemeld met vingerafdrukken van overledenen. Dat zegt een specialistisch bureau dat onderzoek deed in opdracht van de Eindhovense uitvaartorganisatie. In november meldde het consumentenprogramma Radar dat vingerafdrukken die in sieraden worden verwerkt in sommige gevallen vervalst zijn.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

"Het bureau heeft het hele proces voor het afnemen van vingerafdrukken nagelopen en gecontroleerd of de regels worden nageleefd. Ook is onderzocht of eenzelfde vingerafdruk vaker voorkomt in verschillende dossiers", zegt directeur Hans Slaman van International Security Partners (ISP). In totaal zijn volgens hem 107.000 vingerafdrukken onderzocht. "Niets wijst erop dat er eenmalig of vaker vingerafdrukken zijn vervalst."

In het radioprogramma Radar kwamen getuigen aan het woord die zeiden dat tientallen keren vingerafdrukken zijn gebruikt van medewerkers die betrokken waren bij het afleggen en verzorgen van lichamen van overledenen.

Deze verklaringen zorgden voor veel commotie onder nabestaanden. Medewerkers verklaarden hun eigen vingerafdruk te gebruiken als het bijvoorbeeld door ontbinding niet meer lukte de vingerafdruk van de overledene af te nemen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.