Voortvluchtige gevangene Shahin Gheiybe zou in Noord-Iran zijn, maar het OM kan daar niets mee - Omroep Brabant

Voortvluchtige gevangene Shahin Gheiybe zou in Noord-Iran zijn, maar het OM kan daar niets mee

19 maart 2019 om 16:15
Op Instagram plaatst Shahin vrolijke videos.
Op Instagram plaatst Shahin vrolijke videos.
Het Openbaar Ministerie (OM) kan op dit moment niet aan de slag met de mogelijke verblijfplaats in Iran van de voortvluchtige gevangene Shahin Gheiybe, ook al is daar nieuwe informatie over. Gheiybe probeerde in Den Bosch twee mensen dood te schieten. Het onderzoekscollectief Bellingcat analyseerde een filmpje dat de 35-jarige crimineel zelf op internet heeft gezet en concludeerde dat het recent is gemaakt voor een huis in het noorden van Iran.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

Nederland heeft geen verdragen met Iran om hem te laten oppakken of uitleveren, zei een woordvoerster van het OM in Rotterdam. De 35-jarige Gheiybe staat sinds begin deze maand internationaal gesignaleerd en een speciaal team van de politie is naar hem op zoek.

Het OM had al aanwijzingen dat hij in Iran kan zijn, waar hij vandaan komt. Hij woonde sinds 1996 met zijn familie in Nederland. Gheiybe zat vast voor een dubbele poging tot moord en heling in 2009 en was hiervoor veroordeeld tot dertien jaar celstraf.

Ontsnapte na zakendeal
Hij schoot twee mannen neer tijdens een zakendeal en ging er met 175.000 euro vandoor. De twee overleefden wonderwel. Toen hij in 2011 ontsnapte bij een ziekenhuis in Breda had hij pas twee jaar uitgezeten.

De politie ontdekte onlangs bij huiszoekingen van familie in Almere en Eemnes recente foto's van Gheiybe. Die zijn openbaar gemaakt. Het OM hoopt dat de crimineel wordt herkend en opgepakt als hij naar Europa reist.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...