Klik alsjeblieft over wiethokken en drugslabs, zegt politie in nieuwe campagne

20 maart 2019 om 14:05
nl
Een half miljoen folders. Gewoon ouderwets in de brievenbus. Die laat de politie in Oost-Brabant rondbrengen. In de folder staat een oproep om (drugs)misdrijven anoniem te melden. "We slaan niemand over: bedrijven, woningen, alles wordt meegepakt", zegt brigadier Esther Janssen over de nieuwe campagne.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

'Hennepkwekerijen en drugslabs: help ze uw buurt uit', staat met dikke letters op de folder die zaterdag iedereen in Oost-Brabant op deurmat krijgt.

"We hebben natuurlijk nog steeds mensen die niet op sociale media zitten, zoals sommige ouderen, vandaar een folder". En het is ook nog eens handig: iets wat je vast kan pakken. "Om op de koelkast te hangen", vult haar collega Jordi Cebrian van de politie aan.

Meld misdaad anoniem
De campagne komt op een moment dat de politie merkt dat het aantal anonieme meldingen afneemt. Dat is een landelijk beeld. Vorig jaar kreeg de politie in Oost-Brabant 1128 anonieme tips. In het westen van Brabant lag dat aantal met 1597 wat hoger.

Dankzij een tip van een onbekende werd een lab in Elsendorp opgerold. Maar bij wietkwekerijen tikt nog niet iedereen meteen het juiste nummer in zijn of haar mobieltje.

"We merken al een paar jaar dat het aantal signalen daalt. We willen de bewustwording stimuleren", zegt Janssen van de politie-eenheid Oost-Brabant. "We hebben het idee dat mensen denken: wat de buren doen, dat is hun ding. Een drugslab bij de buren dat begrijpen de meesten wel, maar hennep dat is niet iets om anoniem over aan de bel te trekken. Maar het is geen onschuldig groen plantje. Brandgevaar ligt op de loer en ook de criminele organisatie die erachter zit, die levert gevaar op. Ze zullen maar een keer bij de verkeerde woning staan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.