Wie zijn toch al die Forummers die in Provinciale Staten zijn gekozen? Een zoektocht

21 maart 2019 om 03:42
Foto: Facebook Camiel van der Meeren.
Foto: Facebook Camiel van der Meeren.
Wie zijn de fractieleden die op een verkiesbare plek bij het Forum voor de Democratie staan en ons straks in de provincie gaan vertegenwoordigen? Ze geven tot nu toe geen interviews, maar een aantal fractieleden is wel op social media actief of heeft online sporen achtergelaten.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

1. Eric de Bie
Eric de Bie (1971) is lijsttrekker van het Forum voor Democratie in Brabant. Hij werkt al 20 jaar als notaris, sinds 2013 is hij partner bij Prinsenhof Notariaat in Prinsenbeek. Eerder studeerde hij notarieel recht aan de Universiteit van Amsterdam.

De Bie heeft zijn wortels in West-Brabant. Hij is opgegroeid in Oudenbosch en woont met zijn partner en drie dochters in Bergen op Zoom. “Deze vier vrouwen houden me zodanig bezig dat er voor hobby’s vrij weinig tijd overblijft”, zo staat op de website van Conflictcentrum Nederland over hem. De Bie staat op deze site omdat hij ook als mediator (bemiddelaar) werkt.

Op zijn LinkedIn omschrijft De Bie zichzelf: “Gedreven en ervaren allround kandidaat-notaris, mediator en adviseur, met brede kennis op alle notariële rechtsgebieden.

“Als echte Brabander wil hij zich inzetten om ervoor te zorgen dat Noord-Brabant qua kennis en innovatie internationaal een toonaangevende regio blijft”, zo schreef zijn partij over hem.

Wachten op privacy instellingen...

2. Stijn Roeles
Vader, levensgenieter, conservatief-traditioneel, zo omschrijft Roeles zichzelf op social media. Hij woont in Sint-Michielsgestel. Hij studeerde eerst civiele techniek aan de hts en daarna bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Toen hij vijfdejaars student aan de de TU/e was, gaf hij een interview aan het universiteitsblad over zijn financiën. “Ik woon samen met mijn vriendin. We delen samen de kosten”, vertelde hij. Een vast bijbaantje had hij niet, hij prefereerde lenen bij de IB-Groep boven een bijbaan. “Misschien is het ook een beetje de makkelijke weg. Bovendien mag je lang over doen over de terugbetaling.”

Net als landelijk lijsttrekker Thierry Baudet houdt Roeles van klassieke muziek, lijkt het. “Traditie is niet het vereren van as, maar het doorgeven van vuur”, zo citeert hij de componist Gustav Mahler in zijn Twitterprofiel.

3. Joris van den Oetelaar
Joris zit in de paardensport in Schijndel. Hij zit niet zelf op de rug van een paard maar verhuurt stallen en verzorgt de gegevens in stamboeken en paspoorten van paarden. "Ik ben vooral een organisator", zegt hij. Hij is 35 jaar heeft zin om iets te kunnen betekenen voor de Brabantse politiek. Immigratie en milieu zijn onderwerpen die hem aanspreken. Welke plannen hij daarover heeft voor Brabant, daar wil hij nog niks over zeggen. " De verkiezingsuitslag is nog vers, we moeten eerst nog samen doornemen hoe we naar buiten willen treden over dit soort onderwerpen." In een gesprek met het NRC liet hij jaren geleden weten een fanatiek Wilders aanhanger te zijn maar vind hem nu toch te links.

4. Camiel van der Meeren
Camiel van der Meeren studeerde Integrale Veiligheid aan de Avans Hogeschool. Hij werkte jarenlang als logistiek medewerker bij het Bravis Ziekenhuis in zijn woonplaats. Van der Meeren is ook burgerlid van de Lijst Linssen in Bergen op Zoom. In die functie sprak hij zich onder meer uit tegen een alcoholverbod voor jongeren. Met een foto op zijn Facebookpagina laat hij zien dat hij woensdag op zichzelf stemde.

Wachten op privacy instellingen...

5. F.B.G. Duijs
De heer of mevrouw Duijs uit Waalwijk die vijfde op de kandidatenlijst staat is online niet te vinden, ook staat het kandidaat-fractielid niet in het telefoonboek.

6. W.H.A. Rutjens
Ook over dit kandidaat-fractielid uit Den Bosch is niets te vinden.

7. Loek van Wely
Zo weinig als er bekend is over de nummers vijf en zes op de lijst van FvD, zo veel weten we van de nummer zeven. Iedere schaker in Nederland kent Loek van Wely (1972) uit Tilburg. De achtvoudig Nederlands kampioen schaken is nog altijd actief in de schaakwereld als speler, coach en organisator.

“Geboren en getogen Brabander en trotse vader van een zoon van twee en in blije verwachting van een dochter”, zo staat op de landelijke website van FvD over de schaakgrootmeester die ook op de lijst van de Eerste Kamer staat. “Tijd voor een frisse wind door het vastgeroeste bestel”, is het motto van Van Wely.

Hij stond eerder op plaats 28 van de partij bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer. “Ik zag het zelf ook niet aankomen. Maar een vriend van me is betrokken bij de partij en hij wist dat ik meestal op één lijn met hem zit, dus waarschijnlijk ben ik daarom benaderd”, zei hij in het verleden in een kort interview in dagblad Trouw.

8. Maikel de Bekker
Maikel de Bekker is net als Camiel van der Meeren burgerlid voor de Lijst Linssen in Bergen op Zoom. In 2018 haalde hij nog het nieuws doordat hij vroeg om een hertelling van de stemmen. Hij stemde namelijk op zichzelf en ook zijn vrouw stemde op hem. Toch zag hij bij de uitslag van het stembureau een ‘0’ achter zijn naam staan.

Op de lokale website Beweeg Me poseert De Bekker met een 'talking stick' en zegt hij: “Probeer eerst een ander te begrijpen voor je zelf begrepen wilt worden. Ik doe mijn best om te luisteren. Ik heb dat wel moeten leren en heb dat gedaan op de cursus Seven habits of highly effective people."


9. R.B. Driessen
Over dit kandidaat-fractielid uit Tilburg is niets te vinden.

15. Hans Smolders
Hij staat als lijstduwer op de lijst, maar de kans dat Hans Smolders met voorkeurstemmen toch verkozen wordt, is groot. Smolders is de bekendste naam op de kandidatenlijst. Tilburgers kennen hem onder meer als de man die het 'Boeketje' redde. Smolders is de enige kandidaat die regelmatig interviews geeft. In de verkiezingsnacht zei hij tegen Omroep Brabant dat de winst hem niet verbaasde: "Mensen waren net zo enthousiast over Forum voor Democratie als in 2002 over de LPF. Het deed me daaraan denken."

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...