Juf Daisy grijpt naast titel beste lerares van de wereld

DUBAI - Juf Daisy Mertens van basisschool De Vuurvogel uit Helmond is niet de beste lerares ter wereld. Mertens haalde de top 10, maar Peter Tabichi uit Kenia kreeg uiteindelijk de bokaal van de Global Teacher Prize. De prijs werd uitgereikt door de bekende Australische acteur Hugh Jackman, bekend van de X-men films.

Tabichi is pater en geeft 80 procent van zijn inkomen weg aan goede doelen. Hij besloot les te gaan geven op een school in een van de armste gebieden van Kenia. Al is er op de school maar één computer en slecht internet, toch heeft de docent natuurkunde er het beste van weten te maken. Zijn aanvankelijk kansloze leerlingen winnen tegenwoordig landelijke schoolwedstrijden. Daarnaast geeft hij de kinderen eten en betrekt hij ze bij vredesprojecten.

LEES OOK: Daisy weet bijna of ze de beste lerares van de wereld wordt, outfit voor ceremonie ligt al klaar

Naast de bokaal krijgt de winnaar een miljoen dollar, verspreid over 10 jaar en bedoeld voor onderwijsprojecten.

Juf Daisy gaf in eerdere interviews aan dat ze het geld liever in een ander land terecht zag komen, omdat het daar harder nodig is. "Ik ben helemaal blij, Afrika heeft gewonnen en dat is iets wat ik heel graag wilde. Zo vet, ik ben echt heel erg blij", zei ze na afloop tegen Omroep Brabant. "Vanavond ga ik lekker feesten met vrienden en collega's en familie."

'Inspirerend'
Daisy was in 2016 al de beste onderwijzer van Nederland in de categorie primair onderwijs. Bij de verkiezing van de Global Teachers Prize was ze gekozen uit 10.000 leraren uit 179 landen van over de hele wereld. "Ik heb genoten en er zijn superlieve dingen gezegd over mij'', zegt Daisy. Ze heeft de bijeenkomst als erg inspirerend ervaren. "Wat ons allemaal kenmerkt is dat we een hart hebben voor onderwijs. We zijn allemaal enorm gepassioneerd. Ondanks onze huidskleur, cultuur en religie: alle leerkrachten zijn zo universeel eigenlijk.''