Video

D66-wethouder blijft achter inhoud van haar tweet staan

26 maart 2019 om 01:23
nl
Het deed nogal wat stof opwaaien, de tweet die D66-wethouder Marcelle Hendrickx van de gemeente Tilburg vorige week verstuurde over het Forum voor Democratie (FVD) en over gemeenteraadslid en FVD-lijstduwer Hans Smolders. In de tweet schreef zij dat een stem op Smolders een stem voor racisme, haat en verdeeldheid is. Hendrickx bleef tijdens een spoeddebat maandagavond achter de tweet staan, die volgens haar verkeerd is opgevat.
Geschreven door
Wachten op privacy instellingen...

De wethouder verstuurde de omstreden tweet vorige week woensdag. Eronder verschenen een kleine duizend reacties met daarin felle kritiek. Onder meer werd de wethouder verweten dat ze 'een slechte verliezer was', deed aan 'haatzaaien' en aan 'demonisering'.

 

Wachten op privacy instellingen...

Hendrickx legde uit dat ze op de verkiezingsdag haar zorgen wilde uiten over de standpunten van de FVD. ,,Het spijt en raakt mij dat het bericht anders is opgevat dan bedoeld", zei de wethouder in het debat. Ze gaf aan dat FVD in haar ogen vaak groepen uitsluit. Daar doelde ze op met de term racisme. "Ik heb niet gezegd dat Smolders een racist is."

Wachten op privacy instellingen...

Smolders: "Groepen buitensluiten? Kijk nou eens naar uw eigen gedrag een keer. Koop eens een spiegel." De spijt van de wethouder was voor hem niet genoeg. Maar een motie van wantrouwen die hij indiende omdat de wethouder weigerde afstand te nemen van de inhoud van het bericht, kreeg vrijwel geen steun.

Wel vonden Vrijwel alle Tilburgse gemeenteraadsfracties de tweet van Hendrickx op zijn minst onhandig. In totaal vier oppositiepartijen noemden de uitspraken maandagavond zelfs onacceptabel. Smolders noemde het bericht walgelijk.

Nog eens?
Onze verslaggever vroeg Hendrickx of ze de tweet opnieuw zou versturen. Die vraag noemde de wethouder moeilijk te beantwoorden: "Omdat je nu ziet dat een aantal zaken die ik volgens mij heel helder heb gezegd, anders zijn opgevat. Dus als ik de volgende keer dezelfde boodschap neer zou willen zetten, zou ik nog zorgvuldiger kijken naar hoe ik dat zou omschrijven."

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.