Raadslid Bergeijk legt werk neer na bedreigingen: 'Ik moet uitkijken met het uiten van mijn mening' - Omroep Brabant

Raadslid Bergeijk legt werk neer na bedreigingen: 'Ik moet uitkijken met het uiten van mijn mening'

29 maart 2019 om 07:47
Raadslid Sonja Wagemans heeft haar werk in de gemeenteraad van Bergeijk voorlopig neergelegd na bedreigingen aan haar adres. Het raadslid voor de Lokale Partij Bergeijk was donderdagavond niet aanwezig tijdens de raadsvergadering. Ze ervaart ‘de omgeving’ volgens een verklaring die ze naar buiten bracht ‘op dit moment niet veilig genoeg’ om haar taak als raadslid ‘in de openbaarheid te vervullen’.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door
Sandra Kagie

“De boodschap is dat ik moet uitkijken met het openlijk uiten van mijn mening en het openbaren van informatie gezien de mogelijke persoonlijke gevolgen. Als ik weer ervaar dat de omgeving veilig en transparant is, pak ik weer heel graag mijn actieve rol in de openbaarheid op”, schrijft Wagemans.

“Ik heb een gezin, werk en een sociaal leven, en ik wil niet persoonlijk slachtoffer worden van wat er zich op politiek vlak afspeelt. Vrijdagochtend laat het raadslid aan Omroep Brabant weten ‘waarschuwingen te hebben ontvangen die erg intimiderend hebben gewerkt op haar’. Aangifte bij de politie van bedreiging of intimidatie heeft ze echter niet gedaan. Dit omdat ze ‘niet fysiek of concreet bedreigd’ is.

Dossier: de Zwarte Bergen
Wagemans heeft zich de laatste tijd diverse keren uitgelaten over camping de Zwarte Bergen in Luyksgestel. Plannen om op de camping arbeidsmigranten te huisvesten gingen uiteindelijk niet door.

Ze nam het vooral op voor de bewoners van de camping die in haar ogen lange tijd voor de gek zijn gehouden door de vorige eigenaar van de camping. Ook was ze kritisch over de rol van de gemeente in dit dossier.

Reactie burgemeester
Burgemeester Arinda Callewaert las de verklaring van Wagemans donderdagavond in de raadsvergadering voor. Volgens het Eindhovens Dagblad noemde de burgemeester de situatie 'shockerend'.

"We gaan tot de bodem uitzoeken wat er precies aan de hand is en of er sprake kan zijn van bedreiging of intimidatie. De burgemeester noemt de situatie in de krant 'een aantasting van de rechtsstaat'. "Als raadslid moet je je werk normaal kunnen doen."

'Grote belangen'
"Ik steek mijn nek uit en dat gaat een aantal mensen mij erg kwalijk nemen", reageert Wagemans in de krant.

LEES OOK: Sluiting camping De Zwarte Bergen roept veel vragen op in Luyksgestel: 'Waarom zo'n haast?'

Ze refereert aan het dossier De Zwarte Bergen met de woorden: 'Blijkbaar gaat het in het dossier ook om grote belangen'. Sonja Wagemans wil vrijdagochtend niet verder reageren op de bedreigingen aan haar adres. Ze wil op dit moment uit de publiciteit blijven, geeft ze aan.

 

 

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...