Verhoogd risico op natuurbranden door aanhoudende droogte

EINDHOVEN - In het zuidoosten van Brabant waarschuwt de brandweer voor een verhoogd risico op natuurbranden. Fase 2 is van kracht. Dit betekent dat de brandweer oproept 'extra alert' te zijn. Ook in het midden en westen van de provincie geldt Fase 2 voor natuurbranden.

“Het is al langere tijd droog in de natuur. De kans is dan ook aanwezig dat een natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind”, zo luidt de waarschuwing.

Maandag was het nog raak in Hooge Mierde. De brandweer schaalde onder meer vanwege de droogte op tot een 'zeer grote brand'.

LEES OOK: Bosbrand in Hooge Mierde onder controle, brandweer rukte massaal uit

'Gebruik het gezonde verstand'
Wanneer Fase 2 geldt, kun je volgens de brandweer 'met een gerust hart de natuur in trekken'. "Maar wees extra alert en gebruik het gezonde verstand", waarschuwt ze.

Ook roept de brandweer op verdachte situaties zo snel mogelijk te melden.

'Dor en droog'
Ton Driessen, hoofdofficier van de brandweer, noemt de situatie van droogte in het vroege voorjaar, zoals nu, niet uniek. "Het jonge gras is door een gebrek aan regen nog niet groen genoeg. Daardoor is er in de natuur sprake van veel dor en droog materiaal", legt hij woensdagochtend uit in het programma Wakker! op Omroep Brabant radio.

Daarbij komt volgens hem dat de natuur nog volop herstellende is van de droogte vorig jaar.

Lees verder onder het audiofragment

Ton Driessen, hoofdofficier van de brandweer, over het risico op natuurbranden als gevolg van de droogte

Noordoosten 'regulier risico
In het noordoosten van de provincie is het risico op dergelijke branden kleiner. Daar geldt Fase 1, dit staat voor ‘regulier risico’.

Meer over dit onderwerp:
DROOGTE BRANDEN NATUURBRANDEN BOSBRANDEN
Deel dit artikel: