Samsung zegt niks te maken te hebben met spionagepraktijken bij ASML

17 april 2019 om 13:49
nl
Samsung heeft niets te maken met de spionagepraktijken bij de Veldhovense chipmachinemaker ASML. Dat laat het technologiebedrijf woensdag weten in een verklaring. Samsung reageert op de uitspraak die ASML-topman Peter Wennink dinsdag deed bij de NOS, die suggereerde dat Samsung achter de spionagepraktijken zit. “Het is niet waar dat Samsung betrokken is bij enige kwaadwilligheid tegen ASML."
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

Vorige week meldde het Financiële Dagblad dat Chinese spionnen op grote schaal bedrijfsgeheimen gestolen had van ASML. De diefstal vond plaats bij een ASML-vestiging in het Amerikaanse San Jose, zo werd vanuit Veldhoven bevestigd.

ASML sprak vervolgens tegen dat het bedrijf slachtoffer is geweest van Chinese spionagepraktijken. Het bedrijf liet in een verklaring weten te zijn beroofd van gepatenteerde informatie door een handvol medewerkers.

Dinsdag veronderstelde ASML-topman Peter Wennink dat het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Samsung achter de spionagepraktijken zit. Volgens Wennink zou Samsung de spionnen ‘geënthousiasmeerd’ hebben om de software te stelen en een eigen bedrijf te starten, om zo een concurrent voor ASML te creëren.

Reactie Samsung
Samsung reageert hierop door te zeggen dat het ‘beschermen en respecteren van intellectuele eigendomsrechten van anderen een topprioriteit is’. “Samsung heeft voorzorgsmaatregelen getroffen om zich met het ontwikkelingscontract met Xtal, het bedrijf waar de gestolen software belandde, te houden aan alle wet- en regelgeving.”

Samsung legt uit dat onder die wet- en regelgeving een clausule valt die specifiek het illegale gebruik van IP’s van derden verbiedt. “Alle producten die het resultaat zijn van onze samenwerking met Xtal interfereren niet met de IP’s van ASML."

Tot slot wil Samsung benadrukken dat ‘de samenwerking met ASML altijd goed is gebleven en geen onderbreking heeft gekend’.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.