Video

Vlammenzee op camping Oisterwijk: 'Open schuifluik redding voor echtpaar in caravan'

19 april 2019 om 09:09
nl
Het mag een godswonder heten dat de kampeerders Kees en Emmie de vlammenzee op camping Klein Oisterwijk vrijdagochtend hebben overleefd. In alle vroegte stonden twee toercaravans in no time in brand. "Het was één grote fakkel", zegt eigenaar Ernst Jonkers van het vakantiepark.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Kees en Emmie lagen te slapen toen ze rond kwart over vier opeens metershoge vlammen zagen. Ze kwamen van de caravan naast hen. Het echtpaar wist zich op het nippertje in veiligheid te brengen. Vrijdagochtend staan ze verslagen naar de verkoolde resten van hun toercaravan te kijken. Sprakeloos.

"Mijn kleinkinderen zouden vandaag eigenlijk hier naartoe komen, ik ben heel blij dat ze er niet bij waren vannacht", vertelt Kees. Hij is druk aan het bellen met de verzekering, maar langzaam dringt het tot hem door hoeveel geluk hij en zijn vrouw hebben gehad.

'Er is niets meer'
Campingeigenaar Jonkers weet wat het met zijn gasten doet. "Ze staan al zeventien jaar op deze camping en hebben het zo goed naar hun zin dat ze telkens weer een jaar langer blijven. Nu moeten ze noodgedwongen stoppen, want ze hebben niets meer." Kees bevestigt dat: "Van mij hoeft het niet meer, ik ben zo geschrokken."

Gelukkig kunnen Kees en Emmie het nog navertellen. Een open luik is hun redding geweest. Kees doet normaal altijd het schuifluik van de caravan dicht, behalve afgelopen nacht. Daardoor zag hij op tijd de oranje gloed van de vlammen. Ze zijn vervolgens samen heel snel de caravan uitgegaan.

Gasfles
"Dat is echt hun geluk geweest", weet Jonkers. "Anders waren ze ingesloten door het vuur. De vlammen kwamen snel op de voortent af. Een slangetje van een gasfles was geknapt en het gas brandde richting de caravan van het echtpaar toe."

Lees verder onder de foto.

"We hebben hier weleens een brand gehad in een stacaravan, maar dit gaat véél sneller. Het zijn kleine toercaravans met veel hout, aluminium en tenten. Dit is ontzettend hard gegaan", zegt de campingeigenaar. Twee caravans die in de buurt stonden van de brand, zijn gedeeltelijk gesmolten door de verzengende hitte.

'Gelukkig geen wind'
Aan de zwartgeblakerde bomen kun je zien hoe intens het vuur is geweest. De vlammen kwamen zo'n vijftien tot twintig meter hoog. Jonkers: "Het was maar goed dat het windstil was. De vlammen konden daardoor niet verder gaan. Als het veel had gewaaid, hadden we een nog groter probleem gehad."

Het veld waarop het echtpaar staat is een hechte groep mensen. Bij een zitplek in het midden van het campingveld komen ze samen. "We zorgen goed voor Kees en Emmie en brengen ze straks naar huis", vertelt een buurvrouw. Ook de auto van het echtpaar raakte beschadigd door de hitte. "Die laten ze afslepen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.